Facebook pixel

SNÉTBERGER FERENC, GILLES APAP ÉS A MENDELSSOHN KAMARAZENEKAR KONCERTJE

Thumbnail
Band name: Snétberger Ferenc, Gilles Apap, Mendelssohn Kamarazenekar
Concert location: Magyar Zene Háza, Koncertterem
Runtime: 75 perc
Város a Házban sorozat – Veszprém. A VeszprémFest és az Auer Fesztivál gálakoncertje.
Date and time: December 24, 2022, 7:00 PM GMT+1
This recorded play is available to watch between 2022.12.24. 19:00 and 2023.01.01. 23:59 (GMT+1) with valid tickets!
Tickets for this concert are no loner available.

A roma hagyományok ihlette szívszorító gitárverseny és a klasszikusok játékos találkozása, tovább gondolása, egyenesen a Zene Házából! A Mendelssohn Kamarazenekar előbb Snétberger Ferenc reményt keltő élethimnuszát adja elő a gitárfenomént kísérve, majd a francia Gilles Apappal játszanak egymásnak felelgetőset, miközben Mozart hegedűversenye és Bach szólóhegedűre írt művei kapnak csavart a francia csodazenész ír, kelta, bolgár, indiai zenék által megihletett improvizációival.
Egy este, két műsor, egy fantasztikus zenekar, két zenésznagyság és egy ellenpontokkal teli, maradandó koncertélmény.


Rhapsody No. 1 (2005)
Zeneszerző: Snétberger
In Memory of My People – gitárverseny (1994/95): I. Hallgató – II. Emlékek – III. Tánc

Szünet

Zeneszerző: Mozart
A-dúr hegedűverseny K 219 (Gilles Apap kadenciáival)
Idézetek BACH szólóhegedűre írt műveiből
Ír, kelta, bolgár, indiai zenék ihlette Gilles Apap improvizációk

Snétberger Ferenc műve, a For my People (Népemnek) című gitárverseny az emberi szenvedés megszűnésének reményében írt éltető himnusz, személyes vallomás, amely a holokauszt roma és szinti nemzetiségű áldozatainak emlékére született meg. A háromtételnyi művet a roma hagyomány érzelmes zenéje ihlette. Snétberger a világon több helyen előadta, többek között az ENSZ New York-i székházában, akkor is a veszprémi Mendelssohn Kamarazenekar közreműködésével.

Gilles Apap fergeteges koncertjein sokszor nem is tudja a közönség mikor kezdődik pontosan az előre meghirdetett klasszikus repertoárdarab – mint a mai estén például Mozart: Á-dúr hegedűversenye – mert az ő kezeiben vagyunk, egy zenei világutazáson veszünk részt, miközben egyszer csak azt vesszük észre, hogy már egy ideje Mozart zenéje szól.

A szerkesztett felvétel a 2022. november 12-én a Magyar Zene Házában megtartott koncertről készült.

VESZPRÉMFEST
A VeszprémFest olyan zenei fesztivál, amely nem kötelezi el magát egyetlen zenei műfaj mellett, hanem a legmagasabb nemzetközi színvonalat és minőséget megcélozva mutatja be a műfajok legjobbjait, és vonzza mindezzel a városba a zenerajongókat Magyarországról, de a környező országokból is.

Ízelítőül néhány név az elmúlt évek prémium kategóriás fellépőiből: Gregory Porter, Jamie Cullum, Diana Krall, José Cura, Nigel Kennedy, Al Di Meola, Paco de Lucia, Richard Bona, Herbie Hancock, Chick Corea, Joe Zawinul, Jan Garbarek, Rost Andrea, Miklósa Erika, Ramon Vargas...

AUER FESZTIVÁL
A Mendelssohn Kamarazenekar által rendezett és Auer Lipót nevével fémjelzett zenei fesztivál célja, hogy Auer szülővárosába, a festői Veszprémbe elhozza azokat a művészeket, akik a nemzetközi klasszikus zenei élet főszereplői. 2015 óta olyan világhírű muzsikusok vendégszerepeltek Veszprémben többek között, mint Gidon Kremer, Maxim Vengerov, Vadim Repin, Mischa Maisky, a Borogyin Vonósnégyes, Yuri Bashmet, Kocsis Zoltán, Frankl Péter, Baráti Kristóf, Kelemen Barnabás, Ránki Dezső, a Keller Kvartett.