Facebook pixel

Podcasts

Thumbnail

Generációk harca

Author: Steigervald Krisztián
Partner: Steigervald Krisztián
Runtime: 18 minutes
Description:

Tudunk nevetni magunkon? Különösen olyan szituációkon, amikor csak „a generációnk beszél belőlünk”? Talán csak ritkán, mert fogalmunk sincs, hogy amit mondunk a gyerekeinknek, a fiatal kollégának, vagy épp a szüleinknek, annak több köze van ahhoz, amit mindannyian megéltünk, mint ahhoz, ami a valóban hasznos lenne. A Generációk harca című könyv letisztítja a generációkról az igaztalan sztereotípiákat, és feltárja az értékeiket - egyik felismerésből a másikba esik az olvasó, miközben elég jól szórakozik. A szerző, Steigervald Krisztián évek óta tart előadásokat arról, milyen történelmi, technológiai és kulturális események hatására változtunk meg az utóbbi csaknem száz évben, hogyan alakította mindez a gondolkodásunkat, világlátásunkat, és hogyan érthetnék meg egymást jobban a különböző generációk tagjai… - erről beszélgetünk.

Buying ticket
Thumbnail

Halásznegyed

Author: Donatella Di Pietrantonio
Partner: Tönkő Vera
Runtime: 19 minutes
Description:

A Halásznegyed Donatella Di Pietrantonio A visszaadott lány című rendkívül szép regényének folytatása. A Visszaadott lányban „egy kislány egy bőrönddel meg egy táskára való cipővel becsenget egy idegen lakásba. Amikor kinyílik az ajtó, húga, Adriana áll előtte kócosan, és résnyire szűkült szemmel fürkészi - még sosem találkoztak. Így kezdődik ez a magával ragadó, szívbe markoló történet: egy kiskamasszal, aki egyik napról a másikra elveszít mindent - a kényelmes otthont, a legjobb barátnőit, a szülők feltétel nélküli szeretetét…” Évekkel később Adriana jelenik meg a testvérénél: „Az éjszaka legsötétebb órájában Adriana, karjában egy kisbabával, a nővére ajtaján dörömböl. Ki elől menekül? Tényleg veszélyben van?” Az új regény Pescara tengerparti halásznegyedébe viszi a narrátort, egy sziklaszilárd törvényekre épülő, mégis befogadó mikrokozmoszba, és itt, hol vendégszerető, hol ellenséges emberek között kell kiderítenie, mi történt a húgával…

Donatella Di Pietrantonio gyönyörű regényeiről Tönkő Verával, a Park kiadó vezetőjével beszélgetünk. Aki beleszeret a regényekbe, a szerzővel is találkozhat a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon, az Európa Pontban 2022. október 2-án, 11-kor.

Buying ticket
Thumbnail

Napsugárlány

Author: Julianna Margulies
Partner: Korentsy Márta
Runtime: 21 minutes
Description:

Sosem nézte a Vészhelyzet vagy a Férjem védelmében című sorozatokat? Nem baj, ettől függetlenül még biztosan szívébe zárja a Julianna Margulies amerikai színésznőt! Julianna mindig mosolygó, eleven kislányként kapta a családjában a Napsugárlány becenevet. Nagyon kicsi volt még, amikor elváltak a szülei, így aztán gyermekkorában rengeteget kellett utazgatnia különc anyja és távol lévő apja miatt. Élt Párizsban, Angliában, New Yorkban és New Hampshire-ben is, és mindenhol nagy felfordulás, bizonytalanság vette körül. Már kamaszként tudta, neki kell rendet teremtenie a káoszban és megtalálnia a maga útját a világban. Bonyolult, fájdalmas kapcsolatokkal és megsemmisítő visszautasításokkal is szembe kellett néznie, de végül okos döntéseinek és tehetségének köszönhetően elismert színésznő és boldog családanya vált belőle. Őszinte önéletírása pedig letehetetlen és rendkívül inspiráló az olvasó számára.

Buying ticket
Thumbnail

Hamnet

Author: Maggie O’Farrell
Partner: Gaborják Ádám
Runtime: 20 minutes
Description:

William Shakespeare nevét nem írta le regényében Maggie O'Farrell, bár a drámaíró életének tudható momentumaira építette a könyvét.

„Az 1580-as évek Angliájában, a pestisjárvány idején egy ifjú latintanár beleszeret egy különc fiatal lányba. Miután összeházasodnak, Agnes központi szerepet tölt be a londoni színpadon felfelé ívelő karriert befutó fiatal férfi életében. Három gyermekük születik, egyikük Hamnet, aki 1596-ban, tizenegy évesen váratlanul meghal egy hirtelen fellépő láztól. Apja négy évvel később megírja a Hamlet című darabot.” A magyar kiadás szerkesztője Gaborják Ádám, vele beszélgettünk arról, valójában kinek az alakja lett a legfontosabb ebben a regényben?

Buying ticket
Thumbnail

Égből hullott három alma, Élni tovább

Author: Narine Abgarjan
Partner: Bárdos Dóra, Goretity József
Runtime: 18 minutes
Description:

A rideg valóság összeér a varázslatos emberi képzelettel - szeretet, egymásrautaltság, köti össze generációk óta az örmény hegyi falu lakóit. A fiatalok elmentek, akik maradtak, mind jól ismerik egymást, átvészeltek már éhínséget, földrengést, és a háború sem kerülte el őket. Míg Narine Abgarjan csodálatos novelláiban, Az égből hullott három almában, az örmény tradíciók, hiedelmek is megjelennek, addig az Élni tovább című új kötetben már a holnap számít: életben tartani azokat - törődéssel, elfogadással -, akik a veszteségeik miatt térdre rogytak, akik a falu értelmetlen bombázása után testileg-lelkileg megnyomorodtak. Ez a két kötet mély nyomot hagy az olvasóban, az elsőben a fanyar humor könnyebbé teszi a befogadást, a második kötet szomorúbb, mégis megmelengeti az ember szívét. (Be kell vallanom, Narine Abgarjant olyan érzés olvasni, mintha az ember gyöngyök közé fúrná a kezét.)

Buying ticket
Thumbnail

Tűzföld

Author: Pataki Éva
Partner: Pataki Éva
Runtime: 24 minutes
Description:

A Kanadában élő, idősödő Vilmos nem érti, miért keresi fel őt Petya, középiskolai baráti társaságuk tagja. Mindketten disszidensek, rég találkoztak, de most három nap alatt felelevenítik fiatalkori emlékeiket, a hetvenes éveket, a balhékat, a csajozást, a focit, a Balatont, és szóba kerül egy tragikus baleset is, amely mindkettejükben mély nyomot hagyott. Milyen titok nyomja Petya lelkét, amiről mindenképp beszélni akar, és rájönnek-e, hogy a hajdani csapatból miért csak ők ketten maradtak életben?

Pataki Éva író, forgatókönyvíró, doku¬mentumfilm-rendező, aki - Mészáros Márta filmren-dezővel közösen – olyan közismert filmek alkotója, mint a Napló szerelmeimnek, A hetedik szoba, vagy Kisvilma és akinek színházi adaptációi közül az egyik legemlékezetesebb az Edith és Marlene.

Buying ticket
Thumbnail

Fekete-fehér

Author: Légrádi Gergely
Partner: Ujj Mészáros Károly, Göttinger Pál, Légrádi Gergely
Runtime: 15 minutes
Description:

Egy hajóút – hosszú utazás. Van idő mesélni, van idő játszani. Úgy tűnik, barátaink – a Mesélő, Dr. B., Czentovic a sakkvilágbajnok, és persze a skót bányamérnök, McConnor – pont ezt teszik.

Egy hotelszoba – akár egy börtön cellája. Van idő mesélni, van idő játszani. A magányos fogoly megpróbálja minden áron ép elmével túlélni az új hatalom pusztító elnyomását. A végeláthatatlan kihallgatásokat. Hogyan segíthet mindebben a sakk? Hol kezdődik a játékszenvedély és hol válik őrületté?”

Stefan Zweig Sakknovella című világhírű művéből Légrádi Gergely írt színpadi változatot, amelyet Göttinger Pál ad elő Ujj Mészáros Károly rendezésében. A Fekete-fehér lett egyébként az idei MOST FESZT szakmai zsűrijének döntése alapján a legjobb monodráma előadás. A podcast természetesen az alkotókkal készült, mert ki ne szeretne a színfalak mögé nézni és megtudni, a rendező, a színész, és az író számára mi volt a legfontosabb kérdés ebben az igazán aktuális darabban?

Buying ticket
Thumbnail

Zarah és A trilógia ízei

Author: Náray Tamás
Partner: Náray Tamás
Runtime: 18 minutes
Description:

A Zarah trilógia, Náray Tamás generációkon, korszakokon és országhatárokon átívelő családtörténete nagyon népszerű az olvasók körében. Megjelent a regényfolyamhoz kapcsolódó receptkönyv, Náray Tamás harmadik süteményes könyve. Ez a podcast egy színes összeállítás, amelyben felidézem, mit mesélt a történetről, és annak legfontosabb kérdéseiről közvetlenül az első regény megjelenése után a szerző, illetve megmutatom azt is, hogy a receptkönyv fotózásakor miként foglalta össze Náray Tamás, mely országokból származó korabeli finomságokra ismerhetnek rá a trilógia olvasói az új kötetben…

Buying ticket
Thumbnail

A Butcher's Crossing és a Stoner

Author: John Williams
Partner: Gy. Horváth László
Runtime: 18 minutes
Description:

'Briliáns, gyönyörű, hajthatatlanul szomorú, bölcs és elegáns regény' - Nick Hornby szerint ilyen a Stoner. Tom Hanks pedig azt mondja: 'Ilyen fantasztikus regénnyel ritkán találkozni az életben.'

A Stonert, a brit John Williams regényét sokan próbálják megfejteni, vajon miért lehet ilyen magával ragadó egy visszafogott, csendes férfi története, aki földműves családba születik, és minden tőle telhetőt megtesz azért, hogy irodalommal foglalkozhasson, közben szeret, szeretik, és van, amikor rossz döntést hoz… Ebben a podcast-ban érintjük ezt a regényt, de Gy. Horváth László fordítóval megmutatjuk a szerző egy korábbi könyvét is. John Williams nagyon sokat tudott az igazi vadnyugatról. Nem arról, amit a filmeken látunk. A történetben egy ambiciózus fiatalember nagy tervekkel érkezik Butcher’s Crossingba. Megismerkedik egy vadásszal, aki régóta vár a nagy lehetőségre, ugyanis tíz éve tud egy legendás bölénycsordáról a hegyek között, amelyre csak vakmerő, mindenre elszánt férfiak lelhetnek rá. Közeleg a tél, és a négy férfit számos nem várt helyzet testben és lélekben próbára teszi…

Buying ticket
Thumbnail

Nyomozás Anne Frank ügyében

Author: Rosemary Sullivan
Partner: Korentsy Márta
Runtime: 20 minutes
Description:

Ki és miért árulta el Anne Frank családjának rejtekhelyét? Több, mint harmincmillióan olvasták a naplót, amelybe a tizenéves Anne a legtitkosabb gondolatait jegyezte fel, miközben családjával és négy másik emberrel egy padlástérben rejtőzködött Amszterdamban, huszonöt hónapon át. A nácik letartóztatták és koncentrációs táborba küldték valamennyiüket. Egy nemzetközi kutatócsapatnak – az FBI által kifejlesztett nyomozati módszereket alkalmazva – évek alatt sikerült rekonstruálnia a letartóztatást megelőző hónapok történéseit. Megdöbbentő következtetésre jutottak. Rosemary Sullivan könyve nagy visszhangot váltott ki, ám váratlanul a holland kiadó visszahívta azt. Korentsy Márta - a könyvet magyarul megjelentető Partvonal Kiadó vezetője - arról is beszél a podcast-ban, hogy miért…

Buying ticket
Thumbnail

Gyöngyfigurát készítő lány és Beethovent játszó herceg - Mörk Leonóra regényeiről

Author: Mörk Leonóra
Partner: Mörk Leonóra
Runtime: 27 minutes
Description:

A Mörk Leonóra regényeiben felbukkanó festmények és zeneművek, a múlt és a jelen, a valóság és a fikció izgalmas keveredése volt a témánk a legutóbbi Kávéházak Éjszakájának egyik programján. Ebből a beszélgetésből készült ez a podcast, amelyben négy regényt említ meg az író, ezért néhány mondatban essen szó itt ezekről:

1651, Hollandia. Jant, a fiatal festőt, Rembrandt egyik tanítványát egy gazdag amszterdami kereskedő vidéki udvarházába szólítja a megbízatása. Nem sokkal később azonban váratlanul nyoma vész, és nem marad utána más, mint egy tulipános képekkel teli album, és egy ismeretlen, cinóberruhás fiatal nőt ábrázoló festmény. Vajon miről árulkodik a selyemruhás lány portréja? (Törött tulipánok)

Egy 18. századi, magyar nyelven született útinapló fényt derít a Drezdában készült, különleges gyöngyfigurák alkotójának kilétére. Ő az a lány, aki szembemegy minden szabállyal és kötöttséggel, aki saját útját járja, ezáltal nemcsak önmagát, hanem az általa szeretett férfit is veszélybe sodorja. (Lány igazgyöngyökkel)

1800, Poroszország. Frieda, a jómódú berlini hugenotta család lánya vidéken nyaralva ismeri meg a szomszédos kastélyban vendégeskedő porosz királyi herceget, aki egyszerre hadvezér, zeneszerző és zongoraművész. Kettejük nevét mindössze egy Beethoven-darab köti össze, és a titok, amelyet a herceg magával visz, amikor a porosz seregek élén harcba indul Napóleon ellen. (A herceg és a lányka)

Az 1700-as évek végén két fiatal talál egymásra egy kis német hercegségben: a mesemondónak született lelkészlány, Charlotte és a nemesi családból származó orvos, Friedrich. Miközben Európa-szerte dúl a háború, számukra mintha megszűnt volna a világ, úgy érzik, semmi nem fenyegetheti a boldogságukat. Ám a férfit külföldre szólítja a kötelesség… (Ködkirálynő)

Buying ticket
Thumbnail

Zarándoklat a halálba

Author: Cserháti Éva
Partner: Cserháti Éva
Runtime: 22 minutes
Description:

Ha az írót a női sorsok érdeklik, az államszocializmus időszaka, és az árulás pszichológiája, akkor olyan krimit ír, ami mindezt magába sűríti.

„Vérrel borított csendesfülkében középkorú apáca térdepel, amikor rátalálnak a Meðugorjéba tartó zarándokvonaton... Két tenyere között egy halott plébános kezét tartja és adventi miseéneket dúdol. A gyilkosság színhelye beszédes, de a gyanúsított hallgat, és a Kiemelt Életellenes Ügyeket Felderítő Főosztály nyomozói nem találnak indítékot.”- a nyomozás szálai a 70-es évek elejére vezetnek vissza, feloszlatott apácarend egykori tagjaihoz, súlyos titkokat őrző papi szobába, kisfiát egyedül nevelő, kétségek között vergődő anya otthonába, és a K.É.Z. - mai problémákkal küszködő - öt nyomozójának hétköznapjaiba. Cserháti Éva harmadik regényében ugyanis a nyomozócsoport egyik tagja akkor sem hagyhatná ezt az ügyet felderítetlenül, ha akarná. Lelkiismereti kérdés ez számára…

Buying ticket
Thumbnail

Karaktergyilkosság

Author: Bőhm Kornél
Partner: Bőhm Kornél
Runtime: 22 minutes
Description:

Hány regényt vagy színházi előadást tudunk felidézni, amelynek középpontjában karaktergyilkosság áll? Szép hosszú lista születhetne erről. Bőhm Kornél új könyvében rengeteg történelmi példát hoz - a mai esetek mellett -, hogy megmutassa, a lejáratás a hatalomra törő ellenfelek hatásos és sokat használt eszköze mióta világ a világ. A könyv azért is érdekes, mert tudatosítja, lejáratásnak nem csak ismert emberek és politikusok lehetnek az áldozatai, hanem lényegében bárki, munkahelyen, családban, bármilyen közösségben. Ezért is nagyon hasznos, amit a reputáció helyreállításának lehetőségeiről olvashatunk. Bőhm Kornéllal már beszélgettünk a Könyvben utazom podcast-csatornáin, most másként közelítünk a témához.

Buying ticket
Thumbnail

Ecet és méz

Author: V. Kulcsár Ildikó
Partner: V. Kulcsár Ildikó
Runtime: 22 minutes
Description:

Mennyi történet az életünkből! Igaz sztorik, amelyek sokszor elképesztőbbek, mint amit egy író kitalálhat. V. Kulcsár Ildikó, a Nők Lapja neves újságírója olyan írásait gyűjtötte az Ecet és méz című új kötetébe, amelyeket olykor kényelmetlen olvasni, mert tükröt tartanak, máskor megdöbbentőek, mert ismerős álarcok - vidám szelfik és kirakat posztok - mögött mutatja meg az igazi arcot, mélyre temetett titkokat leplez le, és természetesen ugyanígy sikertörténeteket is olvashatunk, okos, szép megoldásokat feloldhatatlannak tűnő problémákra. Leginkább a nőkről beszélgetünk most, arról, amilyenek vagyunk, és amilyenek lehetnénk…

Buying ticket
Thumbnail

A kiégés társadalma, Pszichopolitika, A szép megmentése, Csillapító társadalom

Author: Byung-Chul Han
Partner: Déri Ákos, Csordás Gábor
Runtime: 20 minutes
Description:

Hogyan lettünk saját magunk kizsákmányolói? Hogyan hajszoljuk magunkat önként a teljes kiégésig? Hogyan veszi igénybe a hatalom a lelket a digitális eszközök révén? Hogyan válik a simaság, a hibátlanság a szépség szinonimájává? Hogyan és miért törekszünk mindenáron a fájdalom elkerülésére a mai csillapító társadalomban? Kritikus, tömör, provokatív és vitatkozásra késztet Byung-Chul Han mindegyik könyve, és többnyire belátjuk, hogy igaza van. A dél-koreai származású berlini filozófus négy könyvéből villantunk fel gondolatokat a Typotex Kiadó filozófiai sorozatának szerkesztőjével, Déri Ákossal és Csordás Gábor fordítóval.

Buying ticket
Thumbnail

Szindbád, a detektív; Sherlock Holmes Budapesten

Author: Csabai László
Partner: Csabai László
Runtime: 25 minutes
Description:

Mit keres a magyar fővárosban a világ leghíresebb detektívje? Sherlock Holmes az első világháború utáni évek izgalmas Budapestjére érkezik dr. Watson társaságában. Van egy titkos megbízatásuk, és egy magyar üzletember is segítségüket kéri. Ez egy regény, egy korabeli fotókkal teli album, és egy rejtvény egyszerre, Csabai László elmondja majd, hogy miért. De előtte Szindbádról a detektívről kérdezem, akit ő teremtett, és akiről az elmúlt nyolc évben négy kötete jelent meg. Szindbád számos díjat hozott az írónak, és most itt ebben az új regényben együtt nyomoz Sherlock Holmes-szal.

Buying ticket
Thumbnail

Megmozdult irodalom

Author: Radnóti Zsuzsa
Partner: Radnóti Zsuzsa
Runtime: 28 minutes
Description:

Legendás színházi előadásokat, felejthetetlen kortárs darabokat idéz fel – egészen az 1950-es évek végétől – a Megmozdult irodalom című kötetben Radnóti Zsuzsa. A Vígszínház volt vezető dramaturgja pályájával kapcsolatos publikációinak és közéleti megszólalásainak is válogatott gyűjteménye ez, rendkívül érdekes látlelet az egykori és tulajdonképpen a mai magyar kulturális életről. A könyvben találhatunk egy hosszú interjút Radnóti Zsuzsával arról, hogyan került a Vígszínházba, milyen feladatok jelentettek igazi kihívást számára, miként kezdődött kapcsolata és közös élete Örkény Istvánnal… A kötetben megtaláljuk Spiró Györgynek és Háy Jánosnak a Radnóti Zsuzsáról szóló személyes hangvételű írásait is.

Buying ticket
Thumbnail

Transzgenerációs traumák és a művészek

Author: -
Partner: Kőváry Zoltán
Runtime: 32 minutes
Description:

Milyen transzgenerációs traumákra láthatna rá az olvasó, miközben Thomas Mannt, Gabriel García Márquezt, Dosztojevszkijt olvas? Ha nem ismerjük az író életét, mi nem tudhatjuk, mi minden épül be fiktív szereplői történeteibe. Viszont Kőváry Zoltán klinikai szakpszichológus a pszichobiográfiai kutatásai révén számos izgalmas felfedezést tett bizonyos művészekkel, például Csáth Gézával, Kosztolányi Dezsővel vagy Csontváry Kosztka Tivadarral kapcsolatban. Erről szól ez a podcast, illetve a transzgenerációs traumákról általában a kreativitással összefüggésben. Sőt arról is megkérdezem a szakembert, mit okozhatnak az elhallgatott családi titkok, és mihez kezdjünk velük, ha felszínre kerülnek?

Buying ticket
Thumbnail

Kafka fia

Author: Borbély Szilárd
Partner: Forgách András
Runtime: 25,5 minutes
Description:

A Kafka fia című regénytöredék Borbély Szilárd hagyatékában maradt fenn, és mindeddig csak német kiadásban látott napvilágot. Hogy miként szól ez a mű az írásról, ami Borbély Szilárdnak ugyanúgy szenvedélye és lételeme volt, mint Kafkának, és hogy hogyan jelenik meg apák és fiúk ellentmondásos kapcsolata („Franz érezte, sőt egyre határozottabban tudta, hogy őt az írás fogja megmenteni attól, hogy olyan legyen, mint a papa, akit sajnált egész elvesztegetett életéért…”), arról Forgách András íróval beszélgetünk. Ahogyan arról is, sok szempontból mennyire hamis kép él bennünk Kafkáról, továbbá hogy miért érezte Borbély Szilárd - a fent említetteken túl is - nagyon közel magához Kafkát. A podcastból az is kiderül, létezhetett-e az, akire a cím utal...?

Buying ticket
Thumbnail

Rézi a páczban

Author: Cserna-Szabó András
Partner: Cserna-Szabó András
Runtime: 25 minutes
Description:

A konyha elfelejtett történetei az irodalomban, az irodalom titkos története a konyhában. Epikurosz, Hrabal, Krúdy, Mikszáth, Karinthy, Petri, Kövi Pál, Dumas, Jókai, Füst Milán, Márai, Nietzsche, Tömörkény, Krasznahorkai, P. Howard, Agatha Christie, Déryné… - egyfelől. Másfelől: firenzei posírozott tojás, Peche Melba, csórékolbász, bajai és szegedi halászlé, Fedák-lepény, sólet és halsli, risotto alla piemontese, kolozsvári káposzta, angol karácsonyi puding, Mussolini leves, szegedi tarhonya, velő Diderot módra, szalontüdő, vargabéles… - csak néhány Cserna-Szabó András legújabb könyvének főszereplői közül. A könyv letehetetlen és kóstolásra ingerel (olvasni és enni kell miatta). Cserna-Szabó Andrással arról is beszélgetünk, hol tart most a magyar gasztronómia és miért ott?

Buying ticket
Thumbnail

A könyvkötő

Author: Bridget Collins
Partner: Laik Eszter
Runtime: 20 minutes
Description:

„A könyvkötőmester műhelye alatti kamrában sorakozik rengeteg könyv - és rengeteg emlék -, amelyeket rögzítettek, és amelyeket ott tárolnak. Egy nap Emmett döbbenten fedezi fel, hogy az egyik köteten az ő neve áll…”

A könyvkötő mágikus regény: „Igazi csemege... gótikus gyönyör: képzeletteli és sötét” (The Times)

Aki szeret a könyvek borítójában gyönyörködni, aki megismerné, hogyan készülhettek egykor a szép kiállítású kötetek, aki szívesen eljátszik a gondolattal, valójában miről is szólnak a regények, amelyeket olvasunk, aki más szemmel nézne saját élete meghatározó emlékeire, és nem mellesleg érdekli egy szerelem története, annak tetszik majd Bridget Collins könyve. A magyar kiadás szerkesztője elárulja, számára mi volt mindebben a legérdekesebb…

Buying ticket
Thumbnail

A lelenc

Author: Stacey Halls
Partner: Finy Petra
Runtime: 13 minutes
Description:

Ez a gyönyörű borítójú könyv lebilincselő történet két, titkokkal élő nőről. Mindent megtesznek azért, hogy övék legyen egy kislány. Ugyanaz a kislány. Egyikük megszülte, másikuk nevelte a gyereket… Ha nem jönne újabb és újabb meglepő információ a nők személyiségéről, már az első oldalakon döntést hozhatna az olvasó, kinél lenne jobb helye a kislánynak. Csakhogy a kép állandóan változik. Az 1700-as évek közepén, Londonban járunk. Az egyik nőnek nincsenek anyagi gondjai, de meggyötört lelke miatt teljesen bezárkózva él. A másik nő lényegében nyomorog, de nyitott, szeretni tudó ember, csak talán nem elég meggondolt. Stacey Halls regénye kapcsán Finy Petrával, a 21. Század kiadó marketing szakemberével beszélgetünk az anyaságról, a nők helyzetéről, és a történetben szereplő komplex figurákról.

Buying ticket
Thumbnail

Végszónak sem rossz

Author: Köves Gábor
Partner: Köves Gábor
Runtime: 29 minutes
Description:

Leírás: Margaret Atwood , Patti Smith Juliet Binoche, Enyedi Ildikó, Dragomán György, Paul Auster, John Le Carre, és Woody Allen is szóba kerül ebben a podcastban, amit Köves Gáborral készítettem. A másik harminc művészről is szívesen kérdeztem volna, mert igazán izgalmas mindegyik interjú a könyvében. Világhírű írókkal, zenészekkel, színészekkel és a magyar irodalmi és filmes világ nagyjaival készült interjúi a Magyar Narancsban jelennek meg, viszont ez már a második kötete Köves Gábornak, amelyben válogatást találhatnak az olvasók több év terméséből. Sajátos élmény ezeket most egymás után olvasni, hiszen bár az interjúk apropója többnyire egy új könyv vagy film megjelenése, mégis beszűrődik mindaz, ami a világban vagy a művészek hazájában történik, politika, botrányok, pandémia…

Buying ticket
Thumbnail

Életreszóló könyvek Lackfi Jánossal

Partner: Lackfi János
Runtime: 34 minutes
Description:

Az Életreszóló könyvek sorozatban ezúttal Lackfi János költő, író, műfordító a vendég, őt kérdezem számára meghatározó könyvekről, amelyek – azt vettem észre – érdekes módon vallanak rá. Lackfi János úgy mesél, hogy mint valami forgószél, visz Máriaremetéről Isztambulba vagy a perui őserdőbe, és közben sajátos humorával szinte filmszerűen tárja elénk a könyvek történetét, mutatja meg a szereplőket. Ráadásul ilyen furcsákat is mond: „Én szerelőaknából is láttam az irodalmat és ez jó volt”. Meg ilyet: „Kamaszkoromban egyáltalán nem részesültem semmiféle vallásos nevelésben, a hitről való fogalmam jelentős része Aljosa Karamazovtól származott.” Ez is elég meghökkentő: „A kórházban a szobatársaim, akik nem olvasó emberek voltak, rettenetesen meg voltak rémülve, hogy szegény tanárúr még itt is a köteleségét teljesíti” (ekkor épp Orhan Pamuk világa szippantotta be). Sőt az is kiderül, hogy tulajdonképpen egy álszerelem hatására kezdett verset írni, rögtön vagy százhúszat…

Buying ticket
Thumbnail

Mire felnövünk

Author: Haász János
Partner: Haász János
Runtime: 22 minutes
Description:

Hogyan éli meg egy kisfiú, ha az összetartó, szerető családjában valami váratlanul megbillenti az egyensúlyt? Ha erről nem kap elég információt, nem ülnek le vele beszélgetni, csak az anyukája hiányát érzi, és azt tudja, el kellene hinnie, hogy minden rendben lesz… Mindeközben kisiskolásként a matekleckével küzd, szerelmes lesz az osztályába érkező kislányba, és megértően elfogadja apja igyekezetét, ahogyan próbál helytállni ebben a megváltozott helyzetben, ám a versekben újra és újra megfogalmazza mennyire bizonytalan minden. Haász Jánossal, a Mire felnövünk című mosolyogtató és egyben szívfájdító kötet szerzőjével beszélgetünk arról, hol lakik benne ez a gyerekhang, és miként éri el, hogy a felnőtt olvasónak is komoly felismeréseket hozzanak ezek a versek?

Buying ticket
Thumbnail

A csütörtöki nyomozóklub

Author: Richard Osman
Partner: Tegyi Tímea
Runtime: 19 minutes 31 seconds
Description:

„A csütörtöki nyomozóklub nem arról szólt, hogy varázsütésre bíróság elé állítsuk a tettest. … A gyilkosok továbbra is elkerülték a felelősségre vonást, büntetlenül hallgatták esténként az időjárás-jelentést. Sajnos megúszták. Mindig vannak, akiknek összejön. Minél öregebbek vagyunk, annál könnyebb elfogadni ezt.”

A csütörtöki nyomozóklub négy tagja – ők egy luxus idősotthon nyolcvan év körüli lakói –azzal múlatja az időt, hogy régi ügyeket old meg. Viszont akkor sem hátrálnak meg, sőt akkor érzik magukat igazán elemükben, amikor bűntény történik a közvetlen közelükben. Richard Osman krimije – igazi angol humorral, rövid fejezetekkel, szellemesen, és emlékezetes életbölcsességgel – meghódította a világot. Mindenki erről a könyvről beszél, úgyhogy mi is Tegyi Tímea szerkesztővel...

Buying ticket
Thumbnail

A boldog hülye és az okos depressziós

Author: Kepes András
Partner: Kepes András
Runtime: 19 minutes
Description:

„Régóta foglalkoztat a kérdés, vajon miért gondolják az emberek, hogy a tudatlanság a boldogság, és aki igyekszik felelősen szemlélve megérteni a világot, csak pesszimista lehet. Holott valamennyien szeretnénk egyszerre boldogok, okosak, sikeresek és optimisták lenni, és ilyesmit kívánunk a gyerekeinknek is…” – olvashatjuk Kepes András könyvének fülszövegében. Személyes tapasztalatok, kultúrtörténet, tudomány – ennek a három területnek megkapó és lebilincselő elegye lett ez a kötet, és immár hangoskönyvön is elérhető itt: https://voiz.hu/hangoskonyvtar/kepes-andras-a-boldog-hulye-es-az-okos-depresszios/ A podcast - az interjú mellett - néhány rövid részletet is tartalmaz.

Buying ticket
Thumbnail

Az éjszaka fénye

Author: Graham Moore
Partner: Lente Gábor és Molnár Berta
Runtime: 17 minutes
Description:

Egy letehetetlen regény férfiaknak! Bár ezt a könyvet a nők is nagyon szeretik. 1888-ban, New Yorkban játszódik, ahol ugyan az utcákat még gázlámpák világítják meg haloványan az éjszakában, de az elektromos fény csodája már megszületőben van. Thomas Edison perben áll, a tét egymilliárd dollár, a kérdés pedig, hogy ki találta fel az izzólámpát, és kinek áll jogában az egész országot meghódítani vele? Ez a podcast kifejezetten azért készült, hogy a férfiaknak is legyen bizalmuk egy efféle könyvet kézbe venni. Mert ugye ki ne lenne kíváncsi arra, hogyan dolgozott Nikola Tesla? Miként jöttek előbb a víziói új kész találmányokról, amelyeket aztán létrehozott? Vagy hogyan gondolkodott Edison, akit szinte félistenként tiszteltek az emberek, de kevesen tudták, milyen áron próbálja megőrizni ezt a pozícióját. Mivel van a történetben egy ambiciózus fiatal ügyvéd, arról is képet kapunk, hogyan fejlődött az üzleti jog területe, sőt a korszak ünnepelt operaénekes sztárja révén fényűző estekre, előadásokra is eljutunk. Lente Gábor tudós és az Agave Kiadóból Molnár Berta beszél erről a lebilincselő történelmi regényről, amely óriási sikert hozott Graham Moore-nak, aki egyébként a Kódjátszma Oscar-díjas forgatókönyvírója.

Buying ticket
Thumbnail

Festetics Mária grófnő naplója - Erzsébet királyné bizalmas barátnője

Author: Beatrix Meyer - Gudula Walterskirchen
Partner: Káli-Rozmis Barbara
Runtime: 21 minutes
Description:

Kivételes helyzet vagy inkább áldozat volt Sisi bizalmasának, barátnőjének lenni? Festetics Mária grófnő, Erzsébet királyné udvarhölgye a majdnem három évtizedes szolgálata idején naplót írt, és közvetlen közelről láttatta az udvar intrikus légkörét, az uralkodó párt, és még az aktuális politikai helyzetet is. A naplókból készült ez a kiváló kötet, amelynek magyar kiadásáról Káli-Rozmis Barbarával, Erzsébet királyné kutatójával beszélgetünk, leginkább arról kérdezem, számára hozott-e újat ez a kötet? Az udvarhölgy néhány levelét pedig Fodor Annamária színésznő olvassa fel.

Buying ticket
Thumbnail

Skandináv krimik és Jo Nesbo

Author: Jo Nesbo
Partner: Dobosi Beáta
Runtime: 24 minutes
Description:

A skandináv krimik világszerte népszerűek, és a műfaj „királya” elég régóta már Jo Nesbo. Volt focista, taxisofőr, közgazdász, zenész – az együttesével még mindig fellép -, dolgozott tőzsdei elemzőként is, ekkor lett elege, felült egy Sydney-be tartó repülőre és ott öt hét alatt megírta az első krimijét. Azóta nem kerül le a könyves toplistákról. 12 részes sorozata Harry Hole nyomozóval elképesztő sikert hozott neki, de rajongói egyre inkább elfogadják a más hangvételű krimiket is tőle. A legutóbbi, Birodalom című regénye például az egyik legjobb az életműben. Dobosi Beáta, Jo Nesbo könyveinek szerkesztője és más skandináv krimik fordítója az, akit a leggyakrabban kérdeznek erről a műfajról, szívesen is beszél róla.

Buying ticket
Thumbnail

Teremtés

Author: Lackfi János
Partner: Lackfi János
Runtime: 16 minutes 48 seconds
Description:

A zeneművek eredeti történetét megtartva, de gyerekek számára befogadhatóan ismertetik meg a komolyzenét a Holnap Kiadó Operamesék sorozatának kötetei. Lackfi János könyve Joseph Haydn oratóriuma alapján született. Teremteni elképesztően izgalmas! Képzeljétek el, az Egyisten mennyit mulathatott, miközben hullócsillagot, pörölycápát, pandahangyát, csikóhalat teremtett! Meg embert is, akinek a fejéből kipattant az egész mostani világ! –így csinál kedvet a szerző a teremtéstörténet megismeréséhez, az elmerüléshez ebben az általa teremtett igazán gazdag, színes világban, amit egyébként rengeteg meglepő ötlet és sok humor tesz élvezetessé a fiatal olvasó számára… vagy akár az operától, a klasszikus zenétől idegenkedő felnőtt számára is.

Buying ticket
Thumbnail

Tékozló szeretet

Author: Elena Ferrante
Partner: Tönkő Vera
Runtime: 23 minutes
Description:

Ismeri a Briliáns barátnőm című könyvet és a regény további három kötetét? Elena Ferrante számára a két kislány - két nő - barátságának több évtizedes története meghozta a világsikert. De hogyan és miről írt a legelső regényében ez a titokzatos, inkognitóban élő szerző? A Tékozló szeretet felkavaró regény, anya és lánya gyűlölettel és szeretettel teli kapcsolatáról. Tönkő Verával, a Park kiadó főszerkesztőjével arról is beszélgetünk, ki lehet valójában Elena Ferrante, miért jó látni a filmeket, amelyek a könyveiből készültek, és mi mindent rejt már ez az első mű abból, amit a Nápolyi regényekben annyira szeretünk?

Buying ticket
Thumbnail

Életreszóló könyvek

Partner: Szervét Tibor
Runtime: 21 minutes 55 seconds
Description:

Melyik az a regény, amit legalább húsz alkalommal olvasott már Szervét Tibor? Mi változott az életében, ami miatt új irányba fordult az érdeklődése? Mi vezetett odáig, hogy ma már képzett coach és meseterapeuta? Az Életreszóló könyvek sorozatban, az olvasmányélmények apropóján, egészen új oldalát is megismerhetjük a népszerű színésznek.

Buying ticket
Thumbnail

Zöldlámpa

Author: Matthew McConaughey
Partner: Pék Zoltán
Runtime: 19 minutes
Description:

Mit jelentett a férfivá avatás a McConaughey családban? Hogyan kapta meg a fiatal színész a Ha ölni kell főszerepét? Miért élt lakókocsiban és vonult ki időnként az „életéből” Matthew McConaughey? És miként tanítottam meg Hollywoodban, hogy már ne kínáljanak neki romantikus szívtipró szerepeket? Az Oscar-díjas filmszínész fogta az évtizedek alatt teleírt naplóit, cetliket, verseket, feljegyzéseket, és megírta belőlük ezt a Zöldlámpa című könyvet – néhány izgalmas részletről beszélünk itt Pék Zoltán fordítóval. Egyébként a színész-szerző így ajánlja kötetét a leendő olvasójának: „Reményeim szerint ez egy jó ízű orvosság, két aszpirin a betegszoba helyett, űrhajó a Marsra, amihez nem kell pilótaengedély, templomi élmény, amihez nem kell újjászületni, könnyes nevetés. Egy szerelmeslevél. Az élethez.”

Buying ticket
Thumbnail

Amit tudni akarsz Fredrik Backmanról

Author: Fredrik Backman
Partner: Marosi László
Runtime: 22 minutes
Description:

Amit tudni akarsz Fredrik Backmanról – Hogyan születnek a különc figurák: a morgós öregúr, az unokáját meghökkentő feladatokkal ellátó nagymama, a meglehetősen béna bankrabló? Miért olyan szeretnivalóak Backman könyvei? És mit árul el a szerzőről a filmsorozatként is kiváló, de fájdalmas témát feszegető Mi vagyunk a medvék című regény? Miközben az Animus Kiadó vezető szerkesztőjével, Marosi Lászlóval beszélgetünk az íróról, sok minden kiderül a könyvek karaktereiről is.

Buying ticket
Thumbnail

Az ajtó, Az őz és az életműsorozat más kötetei

Author: Szabó Magda
Partner: Jolsvai Júlia
Runtime: 17 minutes
Description:

Melyik az a regény Szabó Magdától, amelyikre legszívesebben emlékszünk? Vajon mit adott hozzánk, miért érintett meg annyira minket, és mit olvasunk el újra meg újra? Az ajtót? Vagy talán a Freskót? Lelki problémák kezeléséhez, családi konfliktusok feldolgozásához a pszichológusok gyakran ajánlják Szabó Magdát – erről is beszélgetünk Jolsvai Júliával, aki a Jaffa Kiadónál megjelent életműsorozatot szerkesztette.

Buying ticket
Thumbnail

Hontalanul Budapesten 1940-1944

Author: Ralph Brewster
Partner: Kúnos László
Runtime: 17 minutes
Description:

Budapest utcáin sétálunk, megállunk beszélgetni, beköszönünk lakásokba, találkozókra megyünk, megnézzük a vendéglőket, a fürdőket, kísérjük a szerzőt, Ralph Brewstert. Ez a könyv négy háborús év krónikája egy rejtőzni kényszerülő, a kultúra és művészetek iránt mélyen érdeklődő amerikai szemszögéből. Brewster, az olasz útlevéllel rendelkező amerikai világpolgár hontalanná válik, mert nem kíván Mussolini oldalán harcolni. A különleges utazó magyarországi bujkálásának valós története ez, amiről Kúnos Lászlóval, a Corvina Kiadó vezetőjével beszélgetünk.

Buying ticket
Thumbnail

Törőcsik Mari

Author: Bérczes László
Partner: Bérczes László
Runtime: 20 minutes
Description:

2018-ben jelent meg Bérczes László beszélgetőkönyve Törőcsik Marival, amit kivételes élmény olvasni, hiszen olyan, mintha ott ülnénk az akkor 81 éves színésznő és kérdezője mellett. Ez az interjú nem sokkal a kötet megjelenése után készült Bérczes Lászlóval. Egy csodálatos tehetség, egy rendkívüli ember élettörténetét ismerhetjük meg a könyvből, szó esik benne a Kovács nagyapa mozijáról, az angolkisasszonyokról, a főiskolai felvételiről, a cannes-i életműdíjról, a mesterekről, a pályatársakról, és az is kiderül, valójában milyen útravalót adhat az olvasónak az, ahogyan Törőcsik Mari az életről gondolkodik.

Buying ticket
Thumbnail

A sátán kutyája

Author: Arthur Conan Doyle
Partner: Fekete Ernő
Runtime: 19 minutes
Description:

Felnőttnek és kamaszoknak ugyanakkora élmény - hűvös délutánon bekuckózva vagy hosszabb autóúton - Sherlock Holmes regényt hallgatni. Aki egykor olvasta, még az is „letehetetlennek” érzi ezt a hangoskönyvet. Lehetséges, hogy a Baskerville-eket sújtó évszázados átok ölte meg Sir Charlest, és fenyegeti örökösét, Sir Henryt is? Minden jel erre utal, de Sherlock Holmes inkább a földi gonosz leleplezésére összpontosít. Fekete Ernőt hallgatva borzong az ember és önfeledten éli át a nagy grimpeni láp szomszédságában játszódó kísérteties jeleneteket. A nagyszerű színésszel a hangoskönyv készítésének kulisszatitkairól beszélgetünk, és részletek is hallhatók a regényből.

Buying ticket
Thumbnail

Világtörténelmi kaleidoszkóp

Author: Hahner Péter
Partner: Hahner Péter
Runtime: 21 minutes
Description:

A nagy francia forradalom áll Hahner Péter történész kutatásainak központjában, ebben a rendkívül izgalmas esszékötetben azonban végigkíséri az olvasót Franciaország történelmén egészen a lovagok korától a reneszánszon és vallásháborúkon át Richelieu és a Napkirály kormányzatáig, de sokat megtudhatunk Napóleon pályafutásáról is. A szerző a Rubicon folyóiratban megjelent cikkeiben – amelyek gyűjteménye ez a kötet - az Amerikai Egyesült Államok múltjával is foglalkozott, írt például a cowboyok és aranyásók világáról, a nemzeti jelképek megszületéséről, a polgárháború déli és északi katonáiról, az ifjú Nixon legnagyobb sikeréről, sőt az amerikai elnökök elleni merényletekről. Néhány lebilincselő történetet el is mesél ebben az interjúban.

Buying ticket
Thumbnail

Játssz tovább!

Author: Little G. Weevil
Partner: Little G. Weevil
Runtime: 20 minutes
Description:

Egy magyar blues zenész kalandjai a világban... Hogyan lesz a 80-as évek végén a blues zenébe szerelmes egy magyar kamasz, mi motiválja őt, és hogyan válik Amerikában a műfaj egyik legjobb és legismertebb eladójává. Elképesztően érdekes, élettel teli könyvet írt Little G Weevil, azaz Szűcs Gábor rhythm and blues gitáros, énekes, zeneszerző, szövegíró, producer, aki többszörös zenei díjnyertes, és a memphisi International Blues Challenge győztese. Karrierje alatt húsz országban több mint kétezer koncertet adott, lemezeit számos alkalommal a világ legkiválóbb blues albumai közé sorolták.

Buying ticket