Facebook pixel

Hiány két hang között - Haydn, Nádas és az Esterházyak

Thumbnail
Műfaj: zene, próza
Színház: Budapest Music Center – Budapest Sound Collective
Szerző: Haydn és Nádas Péter
Időtartam: 1 óra 40 perc
Megtekinthető: 2023.03.17. 19:00 - 2023.03.21. 23:59 (CET)
A megváltott jeggyel az előadás 2023.03.17. 19:00 és 2023.03.21. 23:59 (CET) között tekinthető meg, felvételről!
Jegyek erre az előadásra már nem kaphatók!
A sikeres vásárlást követően a megadott e-mail címre megküldjük az előadás linkjét, amelyre kattintva megtekinthető lesz a közvetítés.
Felhívjuk figyelmét, hogy a link az előadás kezdete előtt fél órával válik aktívvá, valamint csak egy IP címről működik, ezért kérjük, ne küldje tovább és ne ossza meg mással.

Nádas Péter, a magyar és kortárs világirodalom kiemelkedő alakja, a hazai szellemi élet egyik legmeghatározób egyénisége idén októberben lett 80 éves. Ez alkalomból a szerző élete inspirálta Nádas Péter Budapestje eseménysorozat részeként valósult meg a Budapest Sound Collective koncertje, Nádas Péter közreműködésével „Hiány két hang között - Haydn, Nádas és az Esterházyak“ címmel.

Hang és szó, szünet és jelentés, hézag és hiány, hangzás és nyelvzene. Haydn újszerű, hirtelen átmenetekkel és hangnemváltásokkal tűzdelt zenei megoldásai, sajátos, sokszor formabontó akkordjai Nádas Péter írói világára is hatottak.

„Az az igazság, hogy ifjú emberként Haydn mesterhez jártam kontrapunktra” – írja Haydn a panelban című esszéjében Nádas, amellyel barátjától, Esterházy Pétertől búcsúzik. A szöveget ezen az estén maga az író olvassa fel két zenemű között.

Budapest Sound Collective fiatal zenészekből Dubóczky által meghatározott alkalmakra összehívott csapat. Most egy klasszikus méretű kamarazenekar állt fel a két szimfónia előadásra, amelyeket a karmester a zeneszerző érettebb korszakára olyannyira jellemző zenei elemeknek akkurátus kihangsúlyozásával vezényelt. (...) Irodalom és zene kettősének ily módon is kifejeződő egysége adta az est kimagasló értékét. - Varga Péter, Rosznáky Varga Emma / Népszava

Program:

Joseph Haydn: 45. fisz-moll ,,Búcsú” szimfónia
Nádas Péter: Haydn a panelban – felolvasás
Joseph Haydn: 46. H-dúr szimfónia

A program a Budapest Brand, a Jelenkor Kiadó és az Esterházy Magyarország Alapítvány közreműködésével valósult meg.

További előadások