Facebook pixel

Emberszag

Thumbnail
Kategória: drámai napló
Színház: Madách Színház
Szerző: Szép Ernő – Ferencz Győző
Rendező: Harangi Mária
Időtartam: 60 perc
Megtekinthető: 2023.09.22. 19:00 - 2023.10.01. 23:59 (CEST)
Nyelv: magyar
A megváltott jeggyel az előadás 2023.09.22. 19:00 és 2023.10.01. 23:59 (CEST) között tekinthető meg, felvételről!
Bérletben is elérhető: Fesztivál bérlet
Jegyek erre az előadásra már nem kaphatók!
A sikeres vásárlást követően a megadott e-mail címre megküldjük az előadás linkjét, amelyre kattintva megtekinthető lesz a közvetítés.
Felhívjuk figyelmét, hogy a link az előadás kezdete előtt fél órával válik aktívvá, valamint csak egy IP címről működik, ezért kérjük, ne küldje tovább és ne ossza meg mással.

Szép Ernő életének és költészetének valódi mélységei elevenednek meg az író Emberszag című regényének új filmadaptációjában, amely húsz sorsfordító nap történéseinek rezignált, lírai elbeszélése mentén próbál egy embertelen korszaknak történetileg és művészileg is hiteles tükröt tartani.

Szép Ernőt 1944 őszén, hatvanéves korában zsidó származása miatt behívták munkaszolgálatra. Ekkor már kiköltöztették a margitszigeti szállóból, ahol harminchárom évig élt, és a Pozsonyi út egyik csillagos házába internálták. Bár a svéd nagykövetség mentelmi útlevelének köszönhetően három hét után elengedték, testközelből tapasztalta meg a nácizmus embertelenségét. Emberszag című visszaemlékezésében naplószerűen számol be a hosszú menetelésekről, a stadionokban, téglagyárban töltött éjszakákról, a magyar nyilas keretlegények kegyetlenkedéseiről, hidegvérű gyilkosságaikról, a módszeres terrorról, amellyel a zsidókat megfosztották emberi méltóságuktól, és amely során kínzóik is kivetkőztek emberségükből. De Szép Ernő hangja most is, mint korábbi műveiben, könnyed és közvetlen, részvét és megértés hatja át, szenvedéseit távolságtartó iróniával beszéli el.

A naplóból készült drámai előadásban, mellyel a Madách Színház a szerző halálának idei 70. évfordulója előtt is tiszteleg, lírai ellenpontként Szép Ernő versei és sanzonjai is megszólalnak.

A film-szín-játék® által eddig elnyert szakmai elismerések listája:
• Legjobb életrajzi film díja – ONIROS Film Awards® 2023, New York
• Legjobb színészi alakítás díja (Gyabronka József) – ONIROS Film Awards® 2023, New York
• Legjobb adaptált forgatókönyv díja – Third Literature in Cinema 2023, Buenos Aires
• Legjobb színészi alakítás díja (Gyabronka József) – Third Literature in Cinema 2023, Buenos Aires
• Döntőbe jutott versenyfilm – Near Nazareth Fesztivál 2023, IzraelTovábbi előadások