Facebook pixel

Csáth és démonai

Thumbnail
Kategória: próza
Szerző: Csáth Géza, Vörös Róbert
Rendező: Vörös Róbert
Időtartam: 1 óra 50 perc (szünettel)
Megtekinthető: 2022.09.16. 19:00 - 2022.09.25. 23:59 (CEST)
A megváltott jeggyel az előadás 2022.09.16. 19:00 és 2022.09.25. 23:59 (CEST) között tekinthető meg, felvételről!
Jegyek erre az előadásra már nem kaphatók!
A sikeres vásárlást követően a megadott e-mail címre megküldjük az előadás linkjét, amelyre kattintva megtekinthető lesz a közvetítés.
Felhívjuk figyelmét, hogy a link az előadás kezdete előtt fél órával válik aktívvá, valamint csak egy IP címről működik, ezért kérjük, ne küldje tovább és ne ossza meg mással.

Naplók, levelek, tárcák, versek, színdarab - és regényrészletek, valamint Csáth zenéi.

Csáth Géza, született Brenner József, kamaszként már zenét szerzett, festett és írni kezdett. 14 éves, amikor megjelenik első zenekritikája, és novellát küld a Jövendő című folyóirat főszerkesztőjének, Bródy Sándornak. A 20. század fordulóján fejlődésnek indult Szabadkán nevelkedett, de Pestre vágyott. Apja intelmét megfogadva, a biztos megélhetés reményében orvosnak tanult. Az egyetem mellett rendíthetetlenül írt, a Budapesti Naplóban publikált, alapításától tagja volt a Nyugat szerkesztőségének. Az elsők között mélyült el Freud tanaiban, a pszichoanalízist értőn alkalmazta orvosi pályája során. Egész életében rettegett a halálos kóroktól, melyekkel már fiatalon találkozott: öt éves volt, mikor édesanyja, tizenhat mikor kishúga meghalt. Mikor tévesen tüdőbajt diagnosztizáltak nála, beadta magának az első adag morfiumot – és kezdetét vette kétségbeesett, önként vállalt harca a démonokkal, melyben végül alul maradt...

Csáth életműve hol eltűnik, hol visszatér az irodalmi köztudatba. Az előadás eredeti levelekkel, naplóbejegyzésekkel, valamint Csáth irodalmi műveivel és zenéivel próbálja megidézni a nagyszerű polihisztor máig ható zsenijét.

Stream premier: 2O21. február 13., Vígszínház, Házi Színpad

Bemutató: 2O21. szeptember 27.,Vígszínház, Házi Színpad

További előadások