Facebook pixel

Terike & Irén

Thumbnail
Kategória: próza
Színház: KVTársulat
Szerző: Markó Róbert, Enyedi Éva, KVTársulat
Rendező: Markó Róbert
Időtartam: 1 óra 16 perc
Időpont: 2021. szeptember 17. 08:00 CEST
Nyelv: magyar
A megváltott jeggyel az előadás 2021.09.17. 08:00 és 2021.09.26. 23:59 (CEST) között tekinthető meg, felvételről!
Jegyek erre az előadásra már nem kaphatók!
A sikeres vásárlást követően a megadott e-mail címre megküldjük az előadás linkjét, amelyre kattintva megtekinthető lesz a közvetítés.
Felhívjuk figyelmét, hogy a link az előadás kezdete előtt fél órával válik aktívvá, valamint csak egy IP címről működik, ezért kérjük, ne küldje tovább és ne ossza meg mással.

Markó/Enyedi/WTársulat: Terike&Irén, budapesti road movie

Eredeti bemutató: 2018 április, MOZSÁR Műhely

Felújított bemutató: 2020 február, BETHLEN Színház

A darab egy újsághír valós tényein alapul: 2016 augusztusában két idősödő hölgy, magát NAV ellenőrnek kiadva, póthajakat akart kicsalni büntetés fejében egy belvárosi fodrászszalon vezetőjétől.

A történet egyszerre szövevényes, mulatságos és megható; K. Ágostonné, Irén (67) egy középiskolai igazgató jobb napokat látott gyermektelen özvegye, Sz. Endréné Terike (55) pedig jól karbantartott nagymamaként próbál állást szerezni, hogy anyagilag segítse a családját, és megvalósítsa önmagát. A két nő fiatalokat megszégyenítő energiával és elszántsággal jut el a nagy közös célhoz; a póthaj megszerzéséhez, miközben elképesztő abszurd helyzetekbe és kalandokba keverednek.

A téma tökéletesen illeszkedik a KV Társulat repertoárjába; az öregedés, a nőiség megélésének időskori lehetőségei és társadalmi elfogadottsága olyan tabuk, amelyekről szerintünk nagyon fontos beszélni. Fontos volt számunkra, hogy a valós tényeken alapuló, fiktív előadásban a két hősnő kétségbeesett próbálkozásán keresztül a női nem univerzális vágyait mutassuk meg — szeretetvágy, megfelelni akarás, ambíciók és ugyanakkor látleletet adjunk a mai Magyarországról; hogy milyen szerep jut ma egy 50 feletti nőnek a társadalomban.

A Terike & Irén egy budapesti road movie; miközben végigszáguldunk Terikéékkel a mai Budapesten, megpróbáljuk megérteni, mi vezetett el ehhez az abszurd bűncselekményhez. Az előadás humorát és groteszkségét erősítettük a látványvilág színes, rajzfilmszerű, síkban tartott, sok funkcióban használt kellékeivel és díszletelemeivel.

Nemzetközi viszonylatban is ritka ennyire őszinte darabot látni női barátságról. Itt nincsenek macskaharcok és pasibajok, csak két barátnő, aki bátorítja és felemeli egymást, és jóban-rosszban kitart egymás mellett a különbségek ellenére. Ez pontosan az a lélekemelő, de töprengésre késztető előadás, amire szükségünk van 2021-ben. (Székelyhidi E.Johanna — PRAE.HU)

További előadások