Facebook pixel

Úri muri - színmű két részben

Thumbnail
Kategória: próza
Színház: Móricz Zsigmond Színház
Szerző: Móricz Zsigmond
Rendező: Szőcs Artur
Időtartam: 2 óra 40 perc
Időpont: 2021. szeptember 17. 08:00 CEST
Nyelv: magyar
A megváltott jeggyel az előadás 2021.09.17. 08:00 és 2021.09.26. 23:59 (CEST) között tekinthető meg, felvételről!
Jegyek erre az előadásra már nem kaphatók!
A sikeres vásárlást követően a megadott e-mail címre megküldjük az előadás linkjét, amelyre kattintva megtekinthető lesz a közvetítés.
Felhívjuk figyelmét, hogy a link az előadás kezdete előtt fél órával válik aktívvá, valamint csak egy IP címről működik, ezért kérjük, ne küldje tovább és ne ossza meg mással.

MÓRICZ ZSIGMOND: ÚRI MURI (színmű két részben)

A nyíregyházi teátrum Móricz Zsigmond remekművét 2020 februárjában, a Színház névadója születésének 140. évfordulója alkalmából mutatta be Ari-Nagy Barbara szövegváltozatában, Szőcs Artur rendezésében és a Jászai-díjas Mertz Tibor vendégszereplésével.

„Férfiak mulatnak, de mulatságuknak sötét, komor árnyéka van, mögötte nemcsak az éjszakai alföldi égbolt sötétlik, hanem a pusztulás is. Ezt a sírva-vigadó magyar mulatozást — magyar specifikum ez, sehol másutt fel nem található — minden más magyar író glorifikálta, kedvesnek, rokonszenvesnek tüntette fel. Móricz az első és egyetlen, aki meglátja benne a mulatozóknak nemcsak az elérzékenyülését, hanem a komor nekikeseredettségét, az egész mulatság sivárságát és félelmetességét.” — Schöpflin Aladár: Úri muri (1928)

Az Úri muri főhőse Szakhmáry Zoltán, a mintagazdasággal kísérletező földbirtokos, akinek újat akarása, cselekvő energiája apránként mállik szét szűkebb és tágabb környezete állóvizében. Házassága romokban, szeretőjét, a hamvas parasztlányt másfél éve rejtegeti a világ elől. Szakhmáryt szorongatják a gondok — az adósság, a lelkiismeret-furdalás, az értetlenség, az elmaradott kisvárosi közeg mígnem feladja a harcot és egy borgőzös-mulatós, maratoni „muri” során megtalálja problémáira a végső megoldást.

Az előadást a Móricz Zsigmond Színház az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő és a Hübner támogatásával 2020. február 22-én mutatta be.

A felvételt a Móricz Zsigmond Színház megbízásából 2021. február 2-án a Nyíregyházi Televízió készítette.

További előadások