Facebook pixel

Diótörőcske

Thumbnail
Kategória: ifjúsági
Színház: Vörösmarty Színház
Szerző: Csukás István
Rendező: Kerkay Rita
Időtartam: 1 óra 27 perc
Időpont: 2021. szeptember 17. 08:00 CEST
Nyelv: magyar
A megváltott jeggyel az előadás 2021.09.17. 08:00 és 2021.09.26. 23:59 (CEST) között tekinthető meg, felvételről!
Jegyek erre az előadásra már nem kaphatók!
A sikeres vásárlást követően a megadott e-mail címre megküldjük az előadás linkjét, amelyre kattintva megtekinthető lesz a közvetítés.
Felhívjuk figyelmét, hogy a link az előadás kezdete előtt fél órával válik aktívvá, valamint csak egy IP címről működik, ezért kérjük, ne küldje tovább és ne ossza meg mással.

Csukás István, minden idők legnagyobb magyar mesemondója, Kossuth-díjas költőnk, írónk meséin generációk nőttek fel, úgy tudott szólni a gyerekekhez, mint kevesen a világon. Utolsó színpadi művét Szikora János felkérésére a Vörösmarty Színház számára írta, és gyermeki örömmel várta a karácsonyra tervezett bemutatót.

A történet a gyerekkor csodálatos világában játszódik, amikor elkeveredtünk a játékokkal, az állatokkal, beszélni tudtunk velük és értettük a beszédüket. A helyszín egy szoba, a sarokban karácsonyfa, bútorok, hátul kandalló, ezen átjön a fekete sereg. Minden picit nagyobb, nem ijesztően, csak annyira, hogy mindenki kicsinek (gyereknek) látszik. Félhomály van, csend, majd minden szereplő megjelenésekor kigyullad egy fény a fán, amit a Kéményseprő gyújtogat. Megszólal egy hang, majd ebből lesz a dallam.

Egy kisfiú jön a hálószobából megnézi, hogy milyen éjszaka a fa, amikor mindenki alszik. A fán a második fény is kigyullad. Jön a kisfiú húga is, hálóingben. Megnézik egyenként az ajándékdobozokat, amikből életre kelnek a játékok. A kisfiú és a kislány összebarátkoznak a megelevenedett játékokkal és választanak maguknak közülük. A kisfiú hős szeretne lenni, a Diótörő dobozát választja, de mivel még csak gyerek, ő lesz Diótörőcske! A hős fővezér! A kislány egy babát választ, ő lesz Marcsibaba. Megírják az indulójukat és felkészülnek a nagy csihi-puhira, hogy meg tudják védeni a karácsonyfát a Fekete sereg királyától. És ezzel kezdetét veszi a varázslatos mese.

További előadások