Facebook pixel

Az a szép fényes nap

Thumbnail
Kategória: próza
Színház: Vörösmarty Színház
Szerző: Szabó Magda
Rendező: Bagó Bertalan
Időtartam: 2 óra 15 perc
Időpont: 2021. szeptember 17. 08:00 CEST
Nyelv: magyar
A megváltott jeggyel az előadás 2021.09.17. 08:00 és 2021.09.26. 23:59 (CEST) között tekinthető meg, felvételről!
Jegyek erre az előadásra már nem kaphatók!
A sikeres vásárlást követően a megadott e-mail címre megküldjük az előadás linkjét, amelyre kattintva megtekinthető lesz a közvetítés.
Felhívjuk figyelmét, hogy a link az előadás kezdete előtt fél órával válik aktívvá, valamint csak egy IP címről működik, ezért kérjük, ne küldje tovább és ne ossza meg mással.

Szabó Magda Gézáról és Istvánról szóló drámájában sok megválaszolatlan kérdés merül fel a korral kapcsolatban, de legfőképpen azzal, hogy a különböző korokban népünk gondolkodói miként elemezték keletről jövő őseink európai fogadtatását és azt, hogy 1100 év során a megmaradásért vívott küzdelem során, a kelet és nyugat közötti ütközőzónában sikerült-e immunitást beépítenünk szervezetünkbe a továbbélés érdekében, anélkdl, hogy küzdeni tudásunk elsorvadt volna.

XX. század, ma már történelemnek számító borzalmainak ismeretében volt képes a szerző megfogalmazni a magyar történelem kezdeti szakaszában felmerülő sorskérdést és keresni rá a választ az alkotókkal egyetemben: Ragaszkodni őseink hitéhez vagy alkalmazkodni a Nyugathoz? Megtartható-e a kultúránk? Elvész-e egy nemzet, ha hitet cserél?

Szabó Magda remekül megírt mai nyelven beszélteti a szereplőit, ám mégis a majd 50 évvel ezelőtt írt darabra kissé rátelepedett az idő pókhálója, ezért keretjátékok beiktatásával hozták közelebb a ma nézőjéhez a darabot az alkotók.

994. ősze, szép fényes nap. Vajknak, Géza fejedelem fiának keresztelése előestéjén összegyűltek Európa keresztény királyságainak követei a magyar fejedelmi udvarban, hogy tanúi legyenek a magyar nép csatlakozásának a többi európai keresztény országhoz.

Európa számára is meghatározó eseményre külföldi tudósítók hada lepi el Géza fejedelem népét, hogy tájékoztassák hazájuk közvéleményét a magyarok keresztény hitre térítéséről s arról, hogy immár ők is Európa népei közé fognak tartozni.

További előadások