Facebook pixel

Hét utolsó szó

Thumbnail
Műfaj: zene, próza
Színház: Budapest Music Center – Budapest Sound Collective
Szerző: Haydn és Esterházy Péter
Időtartam: 1 óra 37 perc
Megtekinthető: 2023.06.08. 19:00 - 2023.06.12. 23:59 (CEST)
A megváltott jeggyel az előadás 2023.06.08. 19:00 és 2023.06.12. 23:59 (CEST) között tekinthető meg, felvételről!
Jegyek erre az előadásra már nem kaphatók!
A sikeres vásárlást követően a megadott e-mail címre megküldjük az előadás linkjét, amelyre kattintva megtekinthető lesz a közvetítés.
Felhívjuk figyelmét, hogy a link az előadás kezdete előtt fél órával válik aktívvá, valamint csak egy IP címről működik, ezért kérjük, ne küldje tovább és ne ossza meg mással.

Az előadás során elhangzó művet Joseph Haydn a dél-spanyol város, Cadiz felkérésére komponálta 1785-ben. A templom belső terét fekete kendőkkel fedték be, csak középen világított egy lámpa. Haydn: Krisztus hét utolsó szava a keresztfán (Die sieben letzten Worte unseres Erlösers am Kreuze) című műve a cadizi püspök prédikációjával hangzott el, amelyet a hét szóhoz adott elő a húsvéti liturgia részeként. Esterházy Péter pedig a prédikációk helyére írt emlékezetes és magával ragadó szöveget a darabhoz.

Dubóczky Gergely karmester ötlete és koncepciója alapján 2014. április 16-án a Budapest Music Centerben jött létre az ősbemutató lesz: ezt láthatja és hallhatja most a széles közönség a BMC koncertterméből, ahol maga Esterházy Péter is részt vett a próbákon, majd a premieren is.

A Haydn mű a Budapest Sound Collective előadásában hallható, Dubóczky Gergely vezényletével. Esterházy Péter szövegét Mácsai Pál és Kerekes Éva adja elő.

Az előadó zenekar, a Budapest Sound Collective 2013 ősze óta működik ezzel a névvel, az alapító karmester, Dubóczky Gergely művészeti vezetésével. A zenekarban kiemelkedő művészek dolgoznak rangos magyar szimfonikus zenekarokból, a tapasztalt és a fiatal művészek folyamatosan inspirálják egymást a közös munka során, hiszen itt nem a saját, állandó zenekarukkal dolgoznak, hanem olyanokkal, akikkel esetleg nem is volt még alkalmuk közös muzsikálásra.

Joseph Haydn élete meghatározó részében az Esterházy család szolgálatában állt, évtizedeken át komponált és zenélt Eisenstadtban (Kismartonban) és Fertődön, a művészi alkotómunkája szorosan összefonódott az osztrák-magyar kultúrával. Az, hogy Haydn ciklusához most Esterházy Péter írt mai szöveget, a közös örökség továbbvitelének a szép példája.További előadások