Facebook pixel

TEXTÚRA 2022

Műfaj: irodalmi, dráma
Színház: Magyar Nemzeti Galéria
Szerző: Halász Rita, Kemény István, Kemény Zsófia, László Noémi, Szeifert Natália, Ugron Zsolna, Vida Gábor, Zalán Tibor
Rendező: Sardar Tagirovsky
Időtartam: 2 óra 30 perc
Nyelv: magyar

2990 Ft (€7.68)

A rögzített előadásokra történő jegyvásárláshoz és a kupon beváltáshoz regisztráció szükséges!
Jegyvásárlás - 2990 Ft
A megváltott jegy a rögzített előadás első megtekintésének időpontjától kezdve egy hétig érvényes. Ezen időtartam alatt a rögzített előadás megtekintése megszakítható és újrakezdhető, azonban összesen két alkalommal nézhető meg teljes terjedelmében.
Havi előfizetés vásárlása - 6990 Ft / hó
Havi megújuló előfizetéssel bármely „bármikor elérhető” kategóriába tartozó előadást és koncertet megtekinthet az előfizetés időtartama alatt, korlátlanul. Az előfizetés határozatlan idejű és bármikor lemondható a „Fiókom” menüpont alatt. Lemondás esetén az előfizetés a megkezdett egy hónapos időszak végén szűnik meg.

A képzőművészetet, irodalmat és színházat izgalmasan ötvöző Textúra 2022 őszén ismét beköltözött a Magyar Nemzeti Galéria falai közé. A múzeum felkérésére nyolc kortárs magyar szerző írt szöveget a Galéria egy-egy művéből inspirációt merítve, melyeket színművészek tolmácsoltak az ihlető műalkotások társaságában.

A hazai kulturális élet innovatív képző- és előadóművészeti produkciójában ismét megelevenednek a Magyar Nemzeti Galéria állandó gyűjteményének festményei és szobrai. A formák, karakterek, témák egy-egy jelenetet hívnak életre, melyek révén a művek új értelmezéssel, történettel, asszociációval gazdagodnak.

A 2022-es Textúra rendezője a nemzetközi hírű Sardar Tagirovsky, aki munkáiban a képzőművészet, a pszichológia és a mozgásművészet kapcsolódásait, a zenei, a rituális és a filmes elemek egymásra hatásait, a nyelveken és a verbalitásokon túli kifejezési eszközöket keresi.

A kiválasztott művek átfogják a magyar művészet évszázadait, átvezetve a közönséget térben és időben a középkori szárnyasoltároktól a kortárs alkotásokig. A felkért írók köre és az általuk alkotott szövegek világa épp olyan sokszínű és izgalmas, mint a kiválasztott műalkotások sora: tragédia, humor, melankólia, szakralitás és hétköznapiság váltja egymást a jelenetekben. A színészek rövid szünetekkel tíz alkalommal játsszák el az epizódokat, a közönség ekképpen mindegyik színt meg tudja tekinteni. A jelenetek sorrendjét és az útvonalat azonban a látogatók maguk határozzák meg, így azok egyedi élménnyé sűrűsödnek végül össze.

A Textúra során a néma mű megszólal, a befejezett megelevenedik, a statikus kimozdul keretei közül.

Az online elérhető felvétel különlegessége, hogy a nézők több szereposztásban megtekinthetik ugyanazt a jelenetet.


Jelenetek / képzőművészeti alkotások:

Halász Rita: Szent Anna harmadmagával
Szent Anna-oltár a leibici Szűz Mária mennybevétele templomból, 1515-1520

Kemény István: Vita Bortnyik Sándor Zöld szamár című képéről
Bortnyik Sándor: Zöld szamár, 1924

Kemény Zsófia: Barátom, Felicián
Orlai Petrics Soma: Zách Felicián, 1860

László Noémi: Mocorgás
Rippl-Rónai József: Nő fehér pettyes ruhában, 1889 vagy 1892

Szeifert Natália: Gyalogprím
Galántai György: Lépésváltás, 1989

Ugron Zsolna: Egy másik poros út
Munkácsy Mihály: Poros út II., 1874

Vida Gábor: Zakuszka
Lakner László: A konzervgyártás kezdetei, 1961

Zalán Tibor: Huszárok vonulása Boszniába, 1878
Pap Henrik: 1878-ból, 1893További előadások