Facebook pixel

eSzínház Fesztivál

2021. szeptember 17-26. között tartottuk az ország első online térben rendezett színházi seregszemléjét, az eSzínház Fesztivált. A tíznapos eseményen 21 színház 25 produkcióját nézhette meg a közönség. A vártnál is nagyobb érdeklődés mellett 303.000 órányi aktív nézői jelenlét mellett 31 országból regisztráltak az előadásokra.
A fesztivál ingyenes kerekasztal-beszélgetései, amelyek az alábbiakban visszanézhetők.

A színházak és az online tér

2021. szeptember 17-i beszélgetés felvétele
Mit jelent az online tér a színházak számára? Milyen új utakat mutatott meg, tapasztalatokat hozott a pandémia, a bezártság a hagyományos színjátszás számára? Mi az, ami nem működik az online térben és mi az, ami még felfedezésre vár? Milyenek a nézői reakciók? Hogyan készülnek a színházak, a társulatok egy olyan időszakra, amely elsősorban a nézőterek újbóli benépesítéséről szól, mégis megfontolandó a hibrid modell bevezetése?
A beszélgetés résztvevői:
Szabó Tibor - igazgató, színművész, Weöres Sándor Színház
Szirtes Tamás - rendező, igazgató, Madách Színház
Orlai Tibor - alapító, producer, Orlai Produkció
Zichy Gabriella - alapító, producer, Zichy-Szín Műhely
Moderátor: Légrádi Gergely, az eSzínház vezetője

Színjátszás itthon és külföldön

2021. szeptember 19-i beszélgetés felvétele
Mennyire vesz részt szervesen a magyar színházi élet az európai színházi vérkeringésben? Hol tart a magyar színház a nemzetközi trendekhez képest? Milyen a kapcsolat a határon túli magyar színházakkal? Hogyan működik, milyen a megítélése a vendégszerepléseknek, a külföldi turnéknak? A külföldi vendégrendezők munkái hazánkban: hogyan alakulnak ki a munkakapcsolatok, milyen együtt dolgozni egy más kultúrából érkező, magyarul általában nem beszélő művésszel?
A beszélgetés résztvevői:
Für Anikó - színművész, Örkény István Színház
Márkus Luca - színművész, Vígszínház
Székely Kriszta - rendező, Katona József Színház
Moderátor: Sárközi Szabina, eSzínház

Dramaturgia és rendezés

2021. szeptember 21-i beszélgetés felvétele
Amikor tudni lehet, hogy az adott előadás stream-re készül vagy az online térben is játsszák majd, miféle speciális felkészülést igényel a dramaturgia és a rendezés szempontjából? Egyáltalán, mi változott az elmúlt években (akár a pandémia hatására), amely alapvetően érintette a rendezői és dramaturgiai munkát? Változtak a nézői szokások, reakciók, esetleges prioritások, amelyekre érdemes figyelni, reagálni? Hogyan készülnek a színházak, a társulatok egy olyan időszakra, amely elsősorban a nézőterek újbóli benépesítéséről szól, mégis megfontolandó a hibrid modell bevezetése?
A beszélgetés résztvevői:
Gáspár Ildikó - rendező, Örkény István Színház
Nyáry Krisztián - író, irodalomtörténész, Madách Színház
Paczolay Béla - rendező, Vígszínház
Moderátor: Légrádi Gergely, az eSzínház vezetője

Színészi játék

2021. szeptember 23-i beszélgetés felvétele
A színészi játék sok tekintetben különbözik akkor, ha filmről, ha kamera előtti jelenlétről vagy színpadi megszólalásról van szó. Mi a helyzet akkor, amikor bár színpadon történik a „játék”, de kamerák optikájának szól? Milyen nézők, nézői reakciók nélkül játszani? És mi történik akkor, ha nézők is vannak a nézőtéren és kamerák is rögzítik az előadást? Milyen kihívások előtt áll ilyen esetekben a színész és a rendező? Hogyan készülnek a színházak, a társulatok egy olyan időszakra, amely elsősorban a nézőterek újbóli benépesítéséről szól, mégis megfontolandó a hibrid modell bevezetése?
A beszélgetés résztvevői:
Mácsai Pál - igazgató, rendező, színművész, Örkény Istán Színház
Pálos Hanna - színművész, Katona József Színház
Rudolf Péter - igazgató, rendező, színművész, Vígszínház
Sodró Eliza - színművész, Radnóti Miklós Színház
Moderátor: Légrádi Gergely, az eSzínház vezetője

Hogyan készül egy streamelt előadás?

2021. szeptember 25-i beszélgetés felvétele
Milyen lépések vezetnek el oda, hogy a néző az okos eszköze monitorján FullHD-ben lássa a színházi előadást? Milyen elvek szerint kerülnek kiválasztásra a felvételre kerülő darabok? Mennyi ideig tart a felkészülés? Hogyan dolgozik, készül együtt a színházi és a filmes szakma egy ilyen eseményre? Milyen szervezési munkát kíván meg egy stream felvétel, amely a „színfalak mögött” zajlik, tehát a néző számára láthatatlan? Milyen kockázatokkal, veszélyekkel kell számolni egy felvétel során?
A beszélgetés résztvevői:
Kelemen Kristóf - rendező, dramaturg, Radnóti Színház
Légrádi Gergely - az eSzínház vezetője
Polgár Csaba - rendező, színművés, Örkény István Színház
Wiegandt Júlia - adminisztratív igazgató, Katona József Színház
Zilahy Tamás - film- és tv rendező
Moderátor: Sárközi Szabina, eSzínháze
Az eSzínház Fesztiválra nevezett produkciókat szakmai zsűri értékelte, amelynek tagjai Radnóti Zsuzsa, Ráckevei Anna, Horváth Csaba, Ujj Mészáros Károly és Légrádi Gergely voltak. A zsűri és 4 kategóriában osztott ki elismerést, továbbá egy különdíj odaítéléséről is döntött. A zsűri által értékelt szempontok, kategóriák és díjazottak:
  • A zsűri fődíját, amely a legjobb digitális adaptációnak járó díj a Kutyaportéka nyerte (Trafó – Kortárs Művészetek Háza) – az elismeréssel járó pénzdíj: 250.000,- Ft,
  • A legjobb női főszereplőnek járó díjat Kiss Mari kapta (Rendes lányok csendben sírnak – Vígszínház) – az elismeréssel járó pénzdíj: 150.000,- Ft,
  • A legjobb férfi főszereplőnek járó díjat Pál András kapta (Molière – the passion – Radnóti Miklós Színház) – az elismeréssel járó pénzdíj: 150.000,- Ft,
  • A legjobb látványtervezésért járó díjat az Orlando kapta (Az Európai Szabadúszó Művészek Egyesülete és a FreeSZFE Egyesület közös produkciója) – az elismeréssel járó pénzdíj: 150.000,- Ft,
  • A zsűri különdíját a Haragossziget kapta (Szombathelyi Weöres Sándor Színház) – az elismeréssel járó pénzdíj: 150.000,- Ft.
A zsűri mellett közönség is szavazhatott, így mind a próza, mind a gyermek- és ifjúsági kategóriában megválasztotta, hogy melyik produkció kapja az eSzínház Fesztivál közönségdíját (mindkét kategória győztese 150.000,- Ft pénzdíjban részesül). A nézők szavazatai alapján
  • próza kategóriában az eSzínház Fesztivál közönségdíját a Kiváló dolgozók - igaz történetek a gondoskodásról című előadás nyerte (Örkény István Színház)
  • gyermek- és ifjúsági kategóriában az eSzínház Fesztivál közönségdíját az Emma csöndje című előadás nyerte (Kolibri Gyermek-és Ifjúsági Színház)

A zsűri 2021.szeptember 26-i eredményhirdetése