Facebook pixel

Összefogás a független színházakért és társulatokért

Az eSzínházat is működtető Alapítvány a Magyar Színházakért karöltve a Katona József Színházzal, az Örkény Színházzal és a Radnóti Színházzal támogatási kampányt indít és közösségi gyűjtést szervez a független színházak és társulatok finanszírozásának megsegítésére június 12-étől július 31-ig. A kezdeményezéshez elismert színészek, rendezők, írók és dramaturgok is csatlakoznak.

Kik azok a függetlenek?

A független színházak és társulatok a ’60-as évektől kezdve motorjai és részbeni megújítói a magyar színházi életnek. Időről-időre új látásmódot hoznak, kísérleteznek, és aktív szerepet vállalnak az új színházi generáció és alkotók felbemutatásában, kinevelésében. Közös érdeke és felelőssége tehát úgy a színházi szcénának mint a kultúrát szerető és fogyasztó közönségnek, hogy segítsen és támogassa őket, különösen akkor, amikor drasztikusan lecsökkent a központi forrásokból számukra juttatott finanszírozás. Félő, hogy 2024 őszétől számos meghatározó társulat előadására már nem lehet jegyet váltani, a darabjaikat már nem lehet megnézni, mert a társulatok működése komoly veszélybe kerül.

Az eSzínházat is működtető Alapítvány a Magyar Színházakért kötelességének érzi, hogy támogassa azokat a meghatározó független színházakat és társulatokat, ideértve a színházi neveléssel foglalkozó társulatokat is, akiknek most a fennmaradása a tét. Ehhez a kezdeményezéshez csatlakozott a Katona József Színház, az Örkény Színház és a Radnóti Színház, valamint neves színházi alkotók azt a célt kitűzve, hogy lehetőségeikhez mérten segítsenek pótolni a független műhelyek és alkotók hiányzó forrásait.

Nézze meg Mácsai Pál, Kováts Adél, Máté Gábor, Alföldi Róbert, Székely Csaba és Nyáry Krisztián videó üzenetét!

A közösen megfogalmazott cél, hogy legalább a soron következő (azaz a 2024/2025-ös színházi) évadban biztosítható legyen a meghatározó független műhelyek megfelelő működése.

Hogyan szeretnénk mindezt elérni?

 1. A nyáresti vetítések első három előadásából befolyó bevételek felajánlásával.
  Váltson jegyet az Azt meséld el, Pista! (megtekinthető június 21-28. között), a Rükverc (megtekinthető június 28. és július 5. között) és a Kezdhetek folytatódni (megtekinthető július 5-12. között) című előadásokra, ugyanis a jegyvásárlásokból befolyó bevételt a független színházaknak és társulatoknak ajánljuk fel.
 2. Közösségi gyűjtéssel: közvetlen felajánlással is hozzájárulhat az alábbi bankszámlaszámra:

  Alapítvány a Magyar Színházakért
  11705060-21189436
  közlemény: függetlenek

A befolyt támogatási összeget a meghatározó független színházak, társulatok és színházi neveléssel foglalkozó társulatok között osztja szét az Alapítvány. Az, hogy kik a meghatározóak, három irányból közelítjük meg:

 • akik a „mérhető” értékek alapján ide sorolhatóak, azaz például rendelkeznek állandó játszóhellyel (akár saját, akár befogadó helyen), van társulatuk, szakmai stábjuk, repertoárjuk és bemutatóik, továbbá érdemi tervekkel rendelkeznek a 2024-25-ös évadra,
 • másrészről azok, akiket maguk a független színházak és színházi neveléssel foglalkozó társulatok meghatározónak tartanak maguk közül,
 • harmadrészt egyeztetünk a szakmai szervezetek képviselőivel, így megismerve az ő álláspontjukat.

A kampánnyal párhuzamosan megkezdtük a független színházi szcéna képviselőinek megkeresését és a velük való egyeztetést. A tervek szerint a kampány végéig, azaz július 31-ig az összes egyeztetést megtartjuk.

A kampány lezárultát követően nyilvánosságra hozzuk, hogy az Alapítvány döntése alapján mely független színházak és színházi neveléssel foglalkozó társulatok részesülnek a befolyt támogatásból és milyen összegben. A kifizetéseket szeptember 15-éig tervezzük teljes körűen lebonyolítani az érintett társulatok felé.

Köszönjük, hogy Ön is hozzájárul a független színházak fennmaradásához!

Kövesse az adományozási kampányunkat facebook oldalunkon is!

Alapítvány a Magyar Színházakért
Légrádi Gergely
a Kuratórium elnöke