Facebook pixel

Brahms duplán – Benjamin Schmiddel

Thumbnail
Az együttes neve: Pannon Filharmonikusok
A koncert helyszíne: Kodály Központ, Pécs
Időtartam: kb. 100 perc (2 X kb. 40 perc, 20 perc szünet)
Nyelv: magyar
Időpont: 2021. február 25. 20:00 CET
Jegyek erre a koncertre már nem kaphatók!

Ha Brahms estről van szó, a közönség általában felvértezi magát valami súlyos, nehezen emészthető műsorra, amelynek hallgatása közben mélyen meg kell fürödni a szomorúságban. Ezen az estén ez nem így lesz, hiszen két D-dúr mű, a D-dúr hegedűverseny és a D-dúr szimfónia kerül műsorra. Ez a két alkotás nem nélkülözi Brahms mindig aktuális komoly mondanivalóit, nagy gonddal kitervelt megoldásait, ugyanakkor mégis az optimizmus és az életerő hatja át ezeket a zenéket. Olyan világ szólal meg ezekben a művekben, mely eredendően jó, és amelyben nem lehet kérdés, hogy a felhők – ha vannak is – átmeneti képződmények az örök napsütéshez képest.

Benjamin Schmid hegedűművész korunk egyik legsokoldalúbb, egy mérvadó könyv szerzője szerint pedig a 20. század legnagyobb hegedűművészei között tartunk számon. A pécsi zenekar nem először dolgozik együtt vele, az Oehms Classics és a Gramola kiadásában 2017-ben és 2018-ban két nagy sikerű CD-t jelentettek meg, ez alkalmakkor is Bogányi Tibor vezényelt – ahogyan a mostani koncerten is.

Többek között a 2018/2019-es TITANIUM-évadot a Pannon Filharmonikusok a Bécsi ikonok című hangversennyel nyitotta a Müpában, ahol Benjamin Schmid és Alexander Zemtsov szépen összehangolt játéka csendült fel, de újévi koncerten is fellépett a zenekarral a Kodály Központban.

Hogy miért hirdeti úgy a zenekar a programot, hogy vidámság, optimizmus, humor és életerő várja a közönséget? A műsorban elhangzó művek, még az est utolsó darabja is, az amúgy komornak tartott Brahms életmű második, talán legoptimistább szimfóniája is ezt sugározza. Most az életerős, teljes alkotóerejével dolgozó Brahmsszal találkozunk, akit ezúttal a jókedv inspirál.

Benjamin Schmid Bécsben született és Salzburg városában nőtt fel. Egyik legnagyobb diadala az 1992-ben Londonban tartott Carl Flesch Zenei Versenyen elért első helyezés volt. Nem csak a Mozart és Beethoven Díjjal, de a Közönségdíjjal is büszkélkedhet. A verseny óta a világ legnagyobb színpadain lép fel olyan zenekarok kíséretében, mint a Bécsi Filharmonikusok, a Londoni Filharmonikus Zenekar, a Szentpétervári Filharmonikusok, vagy az amszerdami Concertgebouw zenekara. Többek közt olyan neves karmesterekkel dolgozott együtt, mint Christoph von Dohnanyi, David Zinman, Seiji Ozawa vagy Valery Gergiev.

Benjamin Schmid korunk egyik legsokoldalúbb hegedűművésze. Szólistakvalitásai egyedülállóan bő repertorájában teljesednek ki. A hegedűirodalom ismert darabjai mellett Hartmann, Gulda, Korngold, Muthspiel, Szymanowski, Lutoslawski és Reger versenyműveit is játssza. Nem utolsósorban pedig a jazz improvizáció kiváló művelője.

Bogányi Tibor a Pannon Filharmonikusok vezető karmestere. A fiatal karmester az összes nagy finn zenekart dirigálta már, beleértve a Helsinki Filharmonikusokat, a Finn Rádió Szimfonikus Zenekarát, a Tampere Filharmonikusokat, és a Lahti Szimfonikusokat. Számos ifjúsági zenekart vezényelt, 3 évig művészeti igazgatója volt a VIVO Ifjúsági Szimfonikus Zenekarnak. Világszerte ismert, szerepelt már a Staatsphilharmonie Rheinland-Pfalz-zal, az Orchester National du Capitole de Toulouse-zal, a Koppenhágai Filharmonikusokkal, a Mexico Állami Zenekarral, a Macao Szimfonikusokkal, a Sanghai Operával, a Szentpétervári Nemzeti Szimfonikus Zenekarral, a MÁV Szimfonikus Zenekarral, a Debreceni Filharmonikusokkal, a Nagyváradi Filharmonikusokkal, a Marosvásárhelyi Filharmonikusokkal és a szombathelyi Savaria Szimfonikus Zenekarral.

A magyar származású Bogányi Tibort a finn karmester-generáció legérdekesebb és legtehetségesebb tagjaként tartják számon. 28 évesen a Turku Philharmonic Orchestra vezető karmesterévé nevezték ki, 2003 és 2006 között töltötte be ezt a posztot. 2008-tól hat éven át a Lappeenranta Városi Zenekar zeneigazgatója és vezető karmestere. Rendkívül széles repertoárral rendelkezik a szimfonikus zenétől a kórusműveken át egészen az operáig és balettig. Nagy sikerrel dirigálta Stravinsky Le sacre du printemps-ját, Bizet Carmen-jét és Puccini Tosca-ját. 2006 őszén Mozart Cosi fan tutte-jét vezette a Finn Nemzeti Operában, 2009-ben Verdi La traviata-ját, 2010-ben pedig Mozart Don Giovanni-ját.

A finn kultúra közvetítésére irányuló művészeti tevékenysége elismeréseként 2015 decemberében a finn állam a Finn Oroszlán Lovagrend I. osztályú érdemrendjével tüntette ki.

2017-ben a karmesteri és csellóművészi tevékenységének elismeréseként a Magyar Arany Érdemkeresztet vehette át. A 2018/2019-es évadtól Bogányi Tibor ellátja a finnországi Pori Szimfoniettának, Pori város szimfonikus zenekarának vezető karmesteri feladatait is.

PANNON FILHARMONIKUSOK

A Pannon Filharmonikusok a tudomány, a művészetek, köztük a zene regionális központjának, Pécs városának szimfonikus zenekara. A mai társulat elődjét 1811-ben Lickl György, bécsi zeneszerző alapította. A több mint 200 éves múlttal bíró pécsi zenekar másfél évtizede látványos fejlődésnek indult, melynek eredményeképpen mára az ország meghatározó együttese és márkája lett. A siker nem maradt a városfalakon belül, a zenekarnak teltházas koncertsorozata van Budapesten a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben a Müpa megnyitása óta, és a legjelentősebb európai fővárosi koncerttermekben is fellépett Zürichtől Bécsen át a Berlin Philharmonie nagyterméig. A Pannon Filharmonikusok napjainkban modern koncertzenekari formában az 1000 férőhelyes, világszínvonalú hangversenyteremmel bíró pécsi Kodály Központ rezidens zenekara. Az együttes a nemzeti zenekari cím birtokosa.

A zenekar igazgatója Horváth Zsolt, a Bécsi Zeneakadémián és a Pécsi Tudományegyetemen végzett trombitaművész-közgazdász, aki másfél évtizede áll a Pannon Filharmonikusok élén. Az igazgató 15 évvel ezelőtt az európai felsőkategóriás szimfonikus zenekarok működési alapelemeit, strukturális jellemzőit és piaci működését tanulmányozva állította fel a magyarországi fejlődés lehetséges sarokpontjait, és professzionális menedzsmenttel valósította meg a tervet a mindenkori művészeti vezetés tudatos társulatépítésével összhangban. Az együttes eladott jegyeinek száma mára százszorosa a megújulás előttinek és a bérleteseinek számát több mint ötszörösére növelte úgy, hogy a Pannon Filharmonikusok művészeti-szakmai rangja a legnagyobb hazai együttesekkel állja ki a versenyt.

A társulat művészeti vezetői Hamar Zsolt (2000-2009) és Peskó Zoltán (2009-2011) voltak, 2011-2018 között Bogányi Tibor töltötte be a vezető karmesteri posztot, majd 2019 januárjától Bogányi Tibor és Gilbert Varga együtt a zenekar vezető karmesterei. Vass András állandó karmesterrel 2009 óta dolgozik együtt a zenekar, első állandó vendégkarmestere 2016-ig Kocsis Zoltán, a Nemzeti Filharmonikusok főzeneigazgatója volt, aki több mint tíz éven át második zenekaraként szerette és tisztelte a Pannon Filharmonikusokat.

A zenekar 1991-ben elnyerte az Artisjus nívódíját, 1996-ban Pécs város Pro Communitate kitüntetését, 1997-ben pedig Baranya Megye Művészeti Díját. 1998-ban Bartók Béla−Pásztory Ditta-díjat kapott, 2007- ben Baranya Megye Területi Príma-díjasa, 2007-től továbbá a Pécs 2010 Európa Kulturális Fővárosa program nagykövete volt, 2015-ben az Armel Operaversenyen különdíjat kapott a produkciókban nyújtott kivételes zenei teljesítményéért, 2016-ban a díjnyertes Eötvös-opera bemutatójában közreműködött, 2017-ben pedig a közönségdíjas produkció színpadra állítását köszönheti az együttesnek a fesztivál. 2017 őszén a 47. Varasdi Barokk Esték legkiemelkedőbb produkciójának elismerését vehette át a Pannon Filharmonikusok és a zenekar Fesztiválkórusa.