Facebook pixel

Muzsikás és vendégei – Andy Irvine és Dónal Lunny duó (IRL)

Thumbnail
Műfaj: koncert
Az együttes neve: Muzsikás és vendégei – Andy Irvine és Dónal Lunny duó (IRL)
A koncert helyszíne: Magyar Zene Háza, Koncertterem
Időtartam: 1 óra 30 perc
Megtekinthető: 2023.01.29. 06:00 - 2023.01.31. 23:59 (CET)
Nyelv: magyar
Megtekinthető 2023.01.29., 8:00 és 2023.01.31. 23:59 között, felvételről. A felvétel a Zene Házában készült, 2023.01.18-án.
A megváltott jeggyel a koncert 2023.01.29. 06:00 és 2023.01.31. 23:59 (CET) között tekinthető meg, felvételről!
Jegyek erre a koncertre már nem kaphatók!

A felvételen az élő előadás első 15 percében található állókép áttekerhető!

Az 1973-ban alakult Muzsikás jubileumi ötvenedik évét a Magyar Zene Házában nyitja, mégpedig két legendás ír zenész, Andy Irvine és Dónal Lunny, valamint más jeles közreműködők társaságában. Az elmúlt ötven év természetesen számtalan felejthetetlen találkozást hozott a Muzsikás együttes életében, ezekből idéz meg egyet az Irvine-Lunny páros közreműködése a koncerten. A zenészek kölcsönös szimpátiája és barátsága mellett fontos párhuzam, hogy az ír duó az egész világon elfogadottá és elismertté tette munkásságával az ír népzenét, erre a nemes célra törekedett a Muzsikás is az elmúlt öt évtizedben.

A Muzsikás Magyarországon az egyik legnépszerűbb, külföldön a legismertebb magyar népzenei együttes. Az ország egyik kulturális nagykövetének számító formáció otthonosan mozog mind a népzenei és világzenei fesztiválokon, mind komolyzenei koncerteken. Elsőként sikerült elfogadtatniuk a világban a magyar népzenét, mint önálló, minden más műfajjal egyenértékű zenei stílust. A Muzsikás együttes három olyan lemezt vett fel a nyolcvanas években (Nem úgy van most, mint volt régen… - 1982, Nem arról hajnallik, amerről hajnallott… - 1986, Ősz az idő - 1989), amelyeken perfektül szervesülő, a legigényesebbek közé tartozó népdalfeldolgozásokkal, minden világzenész számára példaértékű számokkal találkozhatunk. Hasonlóan úttörő és világhódító zenei megoldások szerepelnek az ír Planxty együttes néhány évvel korábban felvett kiadványain. A Muzsikás számaiban visszaköszön az ír buzuki (valójában hosszúnyakú mandolin) hangja, a dalok örök emléket állítanak a magyar és ír zenészek barátságának. A Magyar Zene Háza színpadán ezt a mindannyiukra jellemző hangzást idézik meg a Muzsikás zenészei és ír barátaik, Andy Irvine és Dónal Lunnyt. A Muzsikás hazai vendégekkel is kiegészül az esten. Állandó közreműködőik, Kacsó Hanga Borbála és Berecz István mellett Balogh Kálmán cimbalommal, Salamon Soma furulyákkal egészíti ki a zenekar hangzását a koncerten.