Facebook pixel

Bognár Szilvia Népzenei Hangadó: Hopp csillárom, csillárom! - Ma is élő korabeli táncdallamok – interaktív előadás, koncert és daltanulás

Műfaj: koncert
Az együttes neve: Bognár Szilvia
A koncert helyszíne: Magyar Zene Háza, Előadóterem
Időtartam: 1 óra 15 perc
Nyelv: magyar

2990 Ft (€7.68)

A rögzített koncertekre történő jegyvásárláshoz és a kupon beváltáshoz regisztráció szükséges!
Jegyvásárlás - 2990 Ft
A megváltott jegy a rögzített koncert első megtekintésének időpontjától kezdve egy hétig érvényes. Ezen időtartam alatt a rögzített koncert megtekintése megszakítható és újrakezdhető, azonban összesen két alkalommal nézhető meg teljes terjedelmében.
Havi előfizetés vásárlása - 6990 Ft / hó
Havi megújuló előfizetéssel bármely „bármikor elérhető” kategóriába tartozó előadást és koncertet megtekinthet az előfizetés időtartama alatt, korlátlanul. Az előfizetés határozatlan idejű és bármikor lemondható a „Fiókom” menüpont alatt. Lemondás esetén az előfizetés a megkezdett egy hónapos időszak végén szűnik meg.

Izgalmas időutazás, Bognár Szilvia élő muzsikával és közös dalolással, daltanulással egybekötött előadára hív minden kedves érdeklődőt: - aki szívesen kalandozna a magyar népdalok sok száz évre visszanyúló világában - aki kíváncsi az egyes dallamok, szövegek írott forrásaira - aki szeretne kicsit rápillantani a megőrzés-változás lenyűgöző folyamatára. A magyar népdal, népzene keleti gyökereiről, generációkon átívelő hagyományozódásáról, a paraszti lét mindennapjait átszövő fontosságáról bizonyára mindannyian hallottunk már. Ugyanakkor ritkán töprengünk el azon, hány száz éves is ez a hagyomány, hogy bizonyos dallamok a barokk, vagy a reneszánsz korszakából, netán gregorián gyökerekből sarjadtak. Sőt, mivel a népdal „szájról-szájra” terjed, többnyire fel sem ötlik bennünk, hogy az általunk ma ismert dalok némelyikét – akár változataiban – korabeli kódexek, kéziratos énekeskönyvek, melodiáriumok, graduálok, daloskönyvek, netán ponyvaregények őrzik.

Régi magyar kéziratos gyűjteményeink nagy számban rejtenek évszázadokon átívelő népszerű táncdallamokat. Közülük is kiemelkedő az 1730-as évekből származó Zay-ugróci kézirat, amely igen bőven tudósít a korabeli magyar hangszeres zenei hagyományról. Sőt, külföldi gyűjteményekben is jelentős mennyiségben találkozhatunk magyar vonatkozású táncdallam lejegyzésekkel.

Az ezekben gyökerező népi tánczenék sorából jelen előadássorozatban leginkább olyan példákat ragadunk ki, amelyek a vokális zenei hagyományhoz is kapcsolódnak, vagyis énekelhető formában is fennmaradtak. Fellelhetjük őket gyerekjáték, párosító, máskor pásztortánc dallamaként, dudanótaként, bordalként, lakodalmi szokásdalként, csárdás, ugrós vagy épp forgatós tánc alá való énekként egyaránt. Ily bőséges repertoárból válogathatunk hát farsang utolsó hetében, nem mindennapi mulatságnak ígérkezik!További előadások