Facebook pixel

Kamarazene a nappaliban – a Risoluto Kvartett és Asbót Kristóf előadása

Műfaj: Koncert
Az együttes neve: Risoluto Kvartett és Asbót Kristóf
A koncert helyszíne: Magyar Zene Háza, Koncertterem
Időtartam: 1 óra 30 perc
Nyelv: magyar

2990 Ft (€7.68)

A rögzített koncertekre történő jegyvásárláshoz és a kupon beváltáshoz regisztráció szükséges!
Jegyvásárlás - 2990 Ft
A megváltott jegy a rögzített koncert első megtekintésének időpontjától kezdve egy hétig érvényes. Ezen időtartam alatt a rögzített koncert megtekintése megszakítható és újrakezdhető, azonban összesen két alkalommal nézhető meg teljes terjedelmében.
Havi előfizetés vásárlása - 6990 Ft / hó
Havi megújuló előfizetéssel bármely „bármikor elérhető” kategóriába tartozó előadást és koncertet megtekinthet az előfizetés időtartama alatt, korlátlanul. Az előfizetés határozatlan idejű és bármikor lemondható a „Fiókom” menüpont alatt. Lemondás esetén az előfizetés a megkezdett egy hónapos időszak végén szűnik meg.

Mitől válik alkalmassá egy lakás kamarazenélésre? Kell-e valamilyen eszközökkel rendelkeznie, és milyen zenészek kellenek hozzá?

Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre keresi a választ a Concerto Budapest és a Budapesti Fesztiválzenekar zenészei és Rohmann Ditta csellóművész által alapított Risoluto Kvartett, valamint Asbót Kristóf belsőépítész közös, koncerttel egybekötött előadása. Ennek megfelelően a Magyar Zene Háza Előadótermében megidézzük, a múlt század közepének polgári létformáját, felidézzük a korabeli otthoni együtt-muzsikálás meghitt, bensőséges környezetét.

Az est ötletét Végh Sándor világhírű hegedűművész, karmester és kamaramuzsikus emléke adta, aki még zeneakadémista korában, tanárai ajánlására vett részt lakáskoncerteken, többek között az orvosokból alakult, később „Orvos-vonósnégyes” néven ismertté vált formációt kiegészítve. Asbót Kristóf – akinek édesapja tagja volt az orvosvonósnégyesnek – részben személyes gyermekkori élményeiből merítkezik előadásában, és a huszadik századi belsőépítészet történetén keresztül mutatja be a korszakra jellemző otthonzenélés világát, hangulatát. A koncerten elhangzó művek – Bartók Béla hegedűduóra komponált miniatúrái, valamint a vonósnégyes-irodalom két igazi klasszikusa – úgyszintén Végh Sándorra emlékeztetnek, aki előszeretettel szólaltatta meg ezen darabok mindegyikét.

A Risoluto Kvartett – melynek tagjai Iván Tímea hegedűművész (Budapesti Fesztiválzenekar), Winkler Orsolya hegedűművész (Concerto Budapest), Juhász Barna brácsaművész (Budapesti Fesztiválzenekar ) és Rohmann Ditta csellóművész – 2023 áprilisában mutatkozott be a FUGA Budapesti Építészeti Központban, de tagjai különböző formációkban több éves közös zenekari és kamarazenei múltra tekintenek vissza. Iván Tímea, az együttes elsőhegedűse Végh Sándornál végezte posztgraduális tanulmányait, a Mozarteumban, aztán a tanársegédje volt ugyanott – a világhírű Camerata szólamvezetőjeként és esetenként koncertmestereként, illetve szólistájaként is fellépett Végh vezénylete alatt.

Asbót Kristóf belsőépítész, díszlettervező, televíziós rendező, egyetemi oktató. 2019 óta a FUGA Budapesti Építészeti Központ produkciós vezetője.További előadások