Facebook pixel

Lakatos Mónika szólókoncert - Tradicionális cigány dallamvilág a Kossuth-díjas és WOMEX-életműdíjas énekes előadásában

Műfaj: koncert
Az együttes neve: Lakatos Mónika
A koncert helyszíne: Magyar Zene Háza, Koncertterem
Időtartam: 1 óra 30 perc
Nyelv: magyar

2990 Ft (€7.63)

A rögzített koncertekre történő jegyvásárláshoz és a kupon beváltáshoz regisztráció szükséges!
Jegyvásárlás - 2990 Ft
A megváltott jegy a rögzített koncert első megtekintésének időpontjától kezdve egy hétig érvényes. Ezen időtartam alatt a rögzített koncert megtekintése megszakítható és újrakezdhető, azonban összesen két alkalommal nézhető meg teljes terjedelmében.
Havi előfizetés vásárlása - 7990 Ft / hó
Havi megújuló előfizetéssel bármely „bármikor elérhető” kategóriába tartozó előadást és koncertet megtekinthet az előfizetés időtartama alatt, korlátlanul. Az előfizetés határozatlan idejű és bármikor lemondható a „Fiókom” menüpont alatt. Lemondás esetén az előfizetés a megkezdett egy hónapos időszak végén szűnik meg.

Lakatos Mónika az első cigány zenész, aki megkapta a globálzenei színtér legrangosabb kitüntetését, a WOMEX-életműdíjat 2020-ban. 2004 óta férjével, Rostás Mihály „Mazsival” működtetik a Romengo együttest, amellyel oláh cigány zenei gyökerekre épülő saját szerzésű világzenei dalokat játszanak. Első szólólemeze 2017-ben jelent meg, Romanimo címmel. Saját formációjával, a Lakatos Mónika és a Cigány Hangokkal 2020-ban adta ki első albumát Hangszín címmel. A Zene Házában szólóban, teljesen egyedül lép, az oláh cigány kultúra legtisztább hagyományaiba, a szikár, erős önmagában felcsendülő énekhang.

Lakatos Mónika budapesti oláh cigány családban született, énekelni édesapjától, a közösség tagjaitól tanult. Az ország az 1996-os „Ki mit tud?” során ismerte meg nevét és hangját, amelyre tudta nélkül nevezték be, és amelyet romák között elsőként meg is nyert. Több formációban is vendégszerepelt, majd 2004-ben alapította meg férjével, Rostás Mihály „Mazsival” a Romengo együttest. Az oláh cigány zenei gyökerekre épülő saját, világzenei dalokat játszó zenekarral Európa-szerte, valamint Dél-Amerika és Ázsia nyolc országában turnéztak. A Romengo mindkét lemeze – Kétháné (2010, Gryllus) és Nagyecsed–Budapest (2014, Gryllus) – bekerült a World Music Charts Europe legjobb tíz albuma közé. 2017-ben jelent meg Lakatos Mónika első szólólemeze Romanimo címmel (Gryllus), melyen lassú, szomorú hallgatókat énekel, és melyet a World Music Charts Europe top 5 lemeze közé választott. Egy évvel később alakult meg a Lakatos Mónika és a Cigány Hangok. Ezen formációk célja az oláh cigány kultúra legtisztább hagyományainak bemutatása, továbbéltetése. Mónikát 2007-ben a marseilles-i Babel Med Fesztiválon Anna Lindh-díjjal, 2013-ban a Mediawave Fesztiválon Párhuzamos Kultúrákért-díjjal jutalmazták. 2014-ben Nemzetiségekért Díj Miniszterelnöki elismerésben részesült. 2019-ben bekerült a Kult50-be, a Fidelio Magazin által abban évben a magyar kultúrára legnagyobb hatásúnak ítélt 50 művész közé. 2020-ban Mónika cigányok közt elsőként nyerte el a WOMEX -életműdíját, ami a világzene legnagyobb kitüntetésének számít. 2022-ben Kossuth-díjat kapott. A Zene Házában a koncertjén tehát a legtisztább formában ápolja az oláh cigány kultúrát – szólóban énekel, fellépése kihagyhatatlan.További előadások