Facebook pixel

Secondhand - Szovjetűdök (ÉLŐ)

Thumbnail
Műfaj: kortárs
Színház: Örkény István Színház
Szerző: Szvetlana Alekszijevics írásai alapján (Elhordott múltjaink, Csernobili ima, Fiúk cinkkoporsóban, Nők a tűzvonalban) fordították: Iván Ildikó, Pálfalvi Lajos, Enyedy György, M. Nagy Miklós, Földeák Iván
Rendező: Bagossy László, Kovács D. Dániel avagy Antal Bálint e.h., Benkő Claudia e.h., Dyssou Bona e.h., Sándor Dániel Máté e.h., Vilmos Noémi e.h., Walters Lili e.h.
Időtartam: Az előadást 1 részben, szünet nélkül játsszák, hossza 110 perc
Időpont: 2022. május 17. 19:00 CEST
Nyelv: magyar
Korlátozás: Magyarországról 200 jegy, míg Magyarországon kívülről (külföldről) 500 jegy áll a nézők rendelkezésére.
Jegyek erre az előadásra már nem kaphatók!
A sikeres vásárlást követően a megadott e-mail címre megküldjük az előadás linkjét, amelyre kattintva megtekinthető lesz a közvetítés.
Felhívjuk figyelmét, hogy a link az előadás kezdete előtt fél órával válik aktívvá, valamint csak egy IP címről működik, ezért kérjük, ne küldje tovább és ne ossza meg mással.

Szvetlana Alekszijevics fehérorosz írónő, aki 2015-ben Elhordott múltjaink (The secondhand time) című művéért elnyerte az irodalmi Nobel díjat, az elmúlt évtizedekben keresztül-kasul utazta a Szovjetuniót, majd annak utódállamait, hogy interjúkat készítsen egyszerű emberekkel, akik szemtanúi voltak a nagy kommunista birodalom széthullásának, testközelből élték át a csernobili katasztrófát vagy az afganisztáni háborút. Ezek a vallomások eddig soha nem tapasztalt éles fénnyel világítják meg a poszt-szovjet társadalmak traumáit, miközben rendkívül részletgazdag leírását adják az átélt eseményeknek. Előadásunk ezekből az interjúkból kívánja meríteni az anyagát, és ugyanolyan kollázs-technikával próbál majd meg építkezni, amilyennel azt a könyv is teszi. Ez a mozaikos szerkezet adta az ötletét annak a különleges szövetségnek, amit az előadás elkészítésének érdekében az Örkény István Színház a Színház- és Filmművészeti Egyetem másodéves rendező- és másodéves dramaturg osztályával kötött. Rendező-tanítványaimmal együtt (és olykor párhuzamosan) fogunk dolgozni a jeleneteken, a Radnai Annamária vezette dramaturg hallgatók támogatásával. A vállalkozás tehát nem csak művészi, hanem pedagógiai természetű is, ami nem csupán azt jelenti, hogy a legfiatalabb rendező generációnak módja lesz együtt tanulni a szakmát az Örkény Színház társulatának tagjaival, hanem azt is, hogy elmélyülhet egy fontos történelmi korszak, és annak máig ható következményeinek a tanulmányozásában.

További előadások